CULTURA ORASULUI/ Cine suntem?

Autor: Tudor Calin Zarojanu 09.12.2009
Cel putin doua dintre pps-urile primite in ultimii ani pe mail nu pot sa le deschid, dar m-as simti vinovat sa le sterg. Primul este un manifest fotografic impotriva corridei, care aduna in tribunele din mai multe tari sute de mii de spectatori anual. Imaginile sunt atroce. Nu e vorba doar ca taurii sunt ucisi, fara nicio sansa - afara de aceea de a-i rani grav, din când in când, pe unii toreadori, va dati seama ce consolare! -, este vorba despre modul bestial in care sunt torturati inainte de a fi omorâti.
Al doilea document reproduce macelarirea balenelor undeva in Danemarca. Intr-un golfulet cu apa putin adânca, zeci de barbati inoata pâna la brâu intr-o mare de sânge, lovind in dreapta si-n stânga, cu topoarele, animalele inca vii, atrase cumva acolo.
Numeroase stiri vin sa se adauge acestor imagini: nu de mult, guvernatorul general al Canadei, Michaelle Jean, a mâncat o bucata din inima cruda a unei foci, dupa ce a ajutat la transarea animalului ucis, intr-un gest prin care si-a exprimat sustinerea pentru continuarea vânatorii acestei specii.
Stiam deja, inca din copilarie (cu câta oroare!) ca la baza delicatesei numite "pui de balta" sta un proces de-o stupefianta salbaticie: broasca e prinsa, i se taie picioarele din spate, dupa care e aruncata la loc in apa sau iarba. Doar nu va asteptati sa le asomeze!
Dintr-un documentar, am aflat de la fiica regretatului Steve Irwin ca se procedeaza similar pentru "supa din aripioare de rechin": se prinde rechinul, i se taie aripioarele si coada si e aruncat la loc in apa. Evident, lipsit de mijloace de deplasare - ca sa nu mai zic nimic de durere - rechinul moare lent, agonizând. Dimensiunea fenomenului? 15 milioane de rechini mutilati pe an.
Recent, o femeie din Somalia, acuzata de adulter, a fost omorâta cu pietre, in mijlocul unei multimi de aproximativ doua sute de oameni. Un judecator (!) a explicat ca tânara a avut o relatie cu un barbat, in urma careia a nascut un copil. De notat ca barbatul (29 de ani) era necasatorit, iar tânara (20 de ani) era divortata! Dar, conform "traditiei" islamiste, o femeie nu are dreptul sa traiasca decât cu un singur barbat. A divortat - treaba ei, dar nu mai are voie sa se apropie de altul. Semnificativ e si faptul ca iubitul tinerei s-a ales doar cu 100 de lovituri de bici…
Mai suportati? Pe Internet face furori un filmulet in care, intr-un restaurant din China, un peste este mâncat de viu, pe indelete si in chicoteli de râs, dupa ce a fost partial prajit - evident, tot de viu. Va dati seama ce arta iti trebuie ca sa-l prajesti fara sa-l ucizi. Mai multe persoane rup bucatele din pestele care inca incearca sa respire.
Suntem in mileniul trei dupa Hristos, s-a descoperit apa pe Luna, Europa are presedinte, japonezii continua sa perfectioneze robotul care merge, alearga si chiar citeste gândurile, uriasul accelerator de particule din Elvetia cauta "particula lui Dumnezeu", pentru lumea crestina se apropie Craciunul.
Dar unde am ajuns de fapt? In afara de lapidare, toate celelalte atrocitati se petrec in spatii urbane, civilizate, unele chiar cu pretentii de fite.
Cine suntem? Ce fel de fiinte suntem? Pentru a raspunde la aceste intrebari, ne-ar trebui un accelerator de gânduri si de sentimente mult mai mare decât cel de la Geneva...
tczarojanu@yahoo.com

TUDOR CALIN ZAROJANU (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volumul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de duminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.