MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (8). Alba-neagra

Autor: Alexandru Ciolan 09.12.2009
Douazeci de ani - frumoasa vârsta! Daca ar fi sa luam in serios unitatea cronologica de masurare a democratiei propusa de Silviu Brucan, primele doua decenii de dupa decembrie 1989 au reprezentat perioada de acomodare a românilor cu democratia. Am depasit vârsta cresei, mergem la gradinita. Si putem privi, cu intelegere si amuzament, in urma, facând bilantul - inclusiv cel lingvistic, pentru ca vocabularul nostru cel de toate zilele s-a schimbat si el in nesfârsita noastra tranzitie. In doze homeopate administrate saptamânal, trecem in revista, pâna la sfârsitul anului, câteva dintre inovatiile lexicale de dupa 1989.
Partial color
"Partial color" era sintagma care desemna, inainte de 1989, emisiunile televiziunii, pe atunci unice, in care tonurile de gri dominante erau intrerupte de timide imagini color. La Telejurnal, secventele cu Tovarasul si Tovarasa erau musai color, spre deosebire de reportajele despre maretele realizari, care puteau fi si cenusii.
Lumea in alb si negru a dainuit ani buni dupa 1989, iar unul dintre cuvintele emblematice pentru prima jumatate a anilor '90 este, cu siguranta, "alba-neagra", escrocheria prezentata drept joc de noroc. "Legalizat cu putin timp in urma, faimosul joc «alba-neagra» poate aduce beneficii mari pentru patroni (...) trecatorii sunt imbiati sa intoarca una din cele trei bucati de cauciuc. Bineinteles, doar cei din «gasca» au privilegiul de a ghici pe cea cu punct alb" (R.l. 6 VII 93 p. 9). Numele popularului mod de inselaciune a capatat rapid sensuri noi, desemnând, de pilda, afirmatiile si retractarile menite a ascunde adevarul ("Alba-neagra cu canalul. Un purtator de cuvânt al guvernului ucrainean a declarat (…) ca autoritatile ucrainene nu stiu nimic despre o decizie privind sistarea lucrarilor la canalul Bâstroe, desi ambasadorul Ucrainei la Bucuresti (…) a transmis Ministerului Afacerilor Externe (...) o copie a actului emis pe 11 august anul trecut, prin care guvernul de la Kiev revoca decizia de finalizare a canalului..." - Ev.z. 19 VIII 08) sau aspectele sau episoadele, rusinoase sau blamabile, tinute ascunse ("Deocamdata, domnul Moisescu (procurorul general) studiaza alba-neagra biografiilor de procurori." - Cat. 2-8 IX 97 p. 2).
Realitatile de dupa 1990 au inzestrat "negrul" românesc cu un sens intâlnit in toate limbile Pamântului: "ilegal, clandestin, care nu este declarat legal" (cf. fr. marche noir, travail au noir, engl. black economy etc.). Am intrat in rândul lumii: avem si noi, in sfârsit, piata "neagra" ("eliminarea pietei negre a combustibililor…" - Adev. 12 X 01 p. 1), economie "neagra" ("Umflarea puternica a economiei negre si gri" - Adev. 15 II 02 p. 1), munca/slujba "la negru" ("Putini reusesc sa-si gaseasca o slujba. Atunci când o gasesc, aceasta e de obicei la negru" - "22" 37/93 p. 5), comert si activitati comerciale "la negru" ("Riscul de a schimba valuta la negru" - R.l. 21 IX 93 p. 16). Prin contrast, "la alb" inseamna exact contrariul, adica "legal" ("patronii care angajeaza si platesc «la alb» forta de munca in România" - Adev. 31 X 01 p. 6), iar "griul" este "partial legal, partial ilegal" ("Supraaccizarea cafelei va incuraja piata «gri» dar nu va diminua importurile" - Adev. 11 XII 03 p. 4).
"A albi" si "albire" au fost imbogatite in ultimii ani, prin grija si sârguinta politicienilor, cu sensul "a elibera, in mod nemeritat, un certificat de necolaborare cu vechea Securitate" sau, si mai grav, "a face sa dispara din dosarul de Securitate dovezile de colaborare" ("Judecatoarea Aspazia Cojocaru, albita de CNSAS la a doua strigare" - R.l. 21 VIII 06 p. 2. "La Colegiu au inceput negocieri pentru albirea dosarelor" - R.l. 21 VIII 06 p. 2). Dalbii hulubi dâmboviteni si spalatorii petelor biografice nu pot capata, evident, decât o bila neagra.
"Moartea alba", cu sensul "moarte provocata de droguri" si, prin extensie, "consum de droguri" se folosea in presa dinainte de 1989 doar cu referire la realitati straine si in scopuri propagandistice, dar sacrosancta libertate postdecembrista a avut grija ca sintagma sa capete acoperire in realitatea autohtona ("Moartea alba a aparut si la noi" - Ev.z. 11 X 96 p. 6), o acoperire din pacate tot mai larga ("An dupa an, aflam ca sute si mii de tineri devin dependenti de «moartea alba»…" - G. suplim. Scoala 6 II 08 p. VII).
Viata noastra are insa si culoare. "Dintre noi, pentru noi" au iesit politicieni rosii ("asa-numitul patrulater rosu al guvernarii in care FDSN-ul s-a bizuit si pe sprijinul partidului condus de C.V. Tudor pentru a guverna România" - "22" 717/03 p. 3), portocalii ("Disperare in tabara portocalie" - brasovultau.ro 1 XII 09) si verzi ("Candidatul verzilor, Remus Cernea, anunta ca participa la dezbaterea de la Cluj" - hotnews.ro 14 XI 09). Barbatii neputinciosi ai patriei, fie ei politicieni sau simpli alegatori, pot cumpara, democratic, din farmacii pastile albastre ("abuzul de Viagra, celebra pilula albastra utilizata de barbatii cu probleme de erectie" - G. 16 VI 06 p. 8) sau pastile portocalii ("Pastila portocalie, aparuta din aceasta luna in toate farmaciile din tara, este un nou tratament pentru disfunctia erectila. Medicamentul Levitra (vardenafil HCI) a fost creat de catre BayerHealthCare" - Adev. 30 I 04 p. 16). Românul care nu are bani de pastile poate privi la televizor filme marcate cu patratul/patratelul rosu ("productii interzise tuturor minorilor, pentru ca pot afecta dezvoltarea psihica si mentala a acestora (semnul folosit este patratul rosu)" - Adev. 10 V 02 p. 10) ori cu triunghiul portocaliu ("Un filmt fara varsari de sânge sau cadavre, ceea ce il scuteste de triunghiul portocaliu (interzis minorilor sub 12 ani)" - Adev. 10 V 02 p. 10). Si cladirile sunt marcate cu rosu, dar nu cu patrate sau triunghiuri, ci cu buline ("In Bucuresti, a inceput, anul trecut, marcarea cu buline rosii a cladirilor cu grad ridicat de risc seismic" - Adev. 3 X 01 p. 3). Avem o codificare pe culori a capriciilor si rigorilor vremii si a urgentei cu care trebuie consultati bolnavii adusi de ambulanta ("Astfel, cazurile se pot clasifica in cinci categorii: Cod rosu -- situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata a pacientului; Cod galben -- prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 minute; Cod verde -- in maximum 30 de minute; Cod albastru -- in maximum 60 de minute; Cod alb -- in maximum 120 de minute" - Curentul 26 I 08 p. 7).
Avem numar verde, sau telverde ("Spitalul a deschis o linie telefonica speciala, un «numar verde», la care se poate apela gratuit" - Ev.z. 21 X 95 p. 8. "Romtelecom a lansat serviciul Telverde! Oriunde vezi numarul 0800 (urmat de alte 5 sau 6 cifre), poti da telefon linistit, pentru ca este gratuit" - Adev. 1 VI 01 p. 16), dar platim timbrul/taxa verde ("Din 30 aprilie, la achizitionarea echipamentelor IT&C si a electronicelor de consum (televizoare etc.), românii vor plati o contributie (timbrul verde) de 7 lei, reprezentând costurile pentru colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice" - R.l. 27 IV 07 p. 4). Ne putem, insa, slava Domnului!, plimba gratuit pe cele câteva strazi verzi ("Programul «Strazi verzi», prin care in fiecare resedinta de judet vor fi alese anumite strazi sau artere de circulatie care sa devina strict pietonale…" - Adev. 15 VIII 02 p. 12).
In toamna lui 2005, presa relata despre inteleapta hotarâre a Guvernului României de a reglementa (la presiunile UE) colectarea selectiva a gunoiului. "Pentru metal si plastic, cosurile trebuie sa fie galbene, iar hârtia si cartonul se vor arunca in cosurile albastre. Pentru sticla vor trebui montate doua cosuri de culori diferite. Astfel, cosurile albe vor fi destinate sticlei albe, iar pentru sticla verde containerele vor avea culoarea verde. Deseurile vegetale vor fi aruncate doar in containerele maro. (…) Autoritatile au decis sa adopte culori diferite si pentru reziduuri si materiale periculoase. Reziduurile vor fi aruncate in containere de culoare negru-gri, iar recipientele rosii vor fi destinate celor periculoase." (Cotid. 12 XII 05). Dupa exact patru ani, pubelele colorate incep sa-si faca, timid, aparitia... Traim intr-o lume tot mai colorata.
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator si publicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia. Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aiba nepoti.