Traderii: Vom mai vedea deal-uri pe Bursa pana la sfarsitul anului

Autor: Vlad Anastasiu 09.12.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere, indicele BET coborand cu 1,7%, cea mai mare corectie din piata de altfel, in timp ce indicatorul compozit al pietei BET-C a coborat cu putin peste 1%.

Societatile financiare inregistrand si ele corectiie, de aproape 1,5% la nivelul indicelui BET-FI. Cele mai afectate titluri la aceasta categorie au fost actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu 3,5% fata de referinta. Lichiditatea pietei a fost si de aceasta data ridicata si mult peste media lunii noiembrie, de aproape 10 mil. euro, fiind sustinuta in principal de tranzactiile deal pe SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2).

"Se observa intr-adevar o majorare a lichiditatii in piata pe acest final de an, dar cea mai mare parte din aceasta este data de tranzactiile de tip deal. Tinand cont de volumele tranzactionate, cred ca sunt schimburi de sfarsit de an, venite din partea unor investitori cu potential mare. Vom mai vedea astfel de tranzactii pe bursa locala pana la sfarsitul anului", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Tranzactiile deal de ieri pe titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova s-au ridicat la peste 3 mil. euro, fiind tranzactionate aproape 1% din participatiile fiecarei societati financiare. Schimburile s-au realizat la doua zile dupa ce un alt pachet, de 4% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), a fost tranzactionat pentru suma de 24 mil. euro in sedinta de luni.

"Astfel de tranzactii agita apele de obicei, insa cea de luni pe Banca Transilvania nu a fost resimtita pe piata spot, titlurile bancare inregistrand de altfel pierderi. Cred ca nu se intra la cumparare pentru ca majoritatea titlurilor, in special cele din sectorul financiar, sunt pe maxime, iar investitorii asteapta cred o reducere a pretului pentru a cumpara", a adaugat Muresian.

In sectorul bancar, titlurile TLV au inregistrat ieri o corectie de 2,8% fata de referinta, in vreme ce actiunile BRD s-au depreciat cu aproape 0,8%, coborand la pretul de 13,2 lei/titlu.

La categoria SIF-uri, topul corectiilor a fost completat de scaderile SIF Oltenia, cu o scadere de 1,6%, SIF Transilvania (SIF3), 1,5% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu un declin de 0,9% fata de referinta.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inchis in stationare, la pretul de 0,69 lei/titlu.

"Majoritatea titlurilor sunt pe maxime acum, iar piata si-a pierdut din forta, ca sa sparga aceste niveluri in urmatoarele doua saptamani. Poate pe SIF-uri, pe fondul unui flux de stiri pozitive, precum acordurile favorabile din partea comisiilor din Camera sa vedem o spargere a nivelului de rezistenta. Imi vine greu sa cred ca vom vedea toate acestea in cele cateva sedinte cate au mai ramas din acest an", a completat Muresian.

Dintre companiile energetice, titlurile Petrom (SNP) au consemnat cea mai mare corectie, de 2,3% fata de referinta, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu doar 0,5%. Titlurile societatilor nationale de energie si gaz Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in stationare, la preturile de 12,3 lei/actiune si repsectiv 155 lei/titlu.

De urmarit astazi