REPORTAJ/ Academia de Poezie

Autor: Stan Constantin 10.12.2009
Observ un fapt care mă incântă: poezia se scutură de populismul ieftin, care ar fi dus-o la concurenţă cu divertismentul, şi caută publicul adevărat. Publicul adevărat de poezie este mic, nu foarte mic, dar e un public de calitate. Care citeşte, aude poezie pentru incarcatura poetică a textului şi nu pentru factori exteriori ei.
Se acreditase ideea că lângă poezie trebuie să mai adaugi ceva - Puşi Dinulescu propunea, ironic, la un moment dat, o lansare de carte cu striptease - ca să dea lumea năvală. Si ce să faci cu publicul venit pentru evenimentul creat, croit să vadă, să audă, să reţină numai ce-l interesează, adică divertismentul? Cum ce să faci cu el? Te lauzi că la manifestarea aia a venit lume multă! Atât şi nimic mai mult.
In Aula Bibliotecii Universitare din Iaşi, şi anul trecut, şi anul acesta a fost public. Nu puţin şi de calitate. Foarte elegantele reviste de poezie (dau exemplu aici doar "Poesis") au şi ele cititori constanţi, fideli şi degustători de artă. Semnul imbucurător este că poeţii -aşa cum i-am simţit in manifestări, in recitaluri, dar şi din cele spuse de ei in discuţii sau la şuete - nu mai resimt acea frustrare incercată cu ceva timp in urmă. Stabilizarea unui public, ivit din cernerea cu o sită deasă a preferinţelor, gusturilor, culturii, nevoii lui de poezie, le-a creat o binecuvântată stare de confort: nu se mai simt singuri in demersul lor.
Imi voi susţine afirmaţiile de mai sus prezentând, pe de o parte, aici, o revistă de poezie, iar data viitoare va voi vorbi despre intalniri poetice admirabile care au făcut săli pline şi la care peozia s-a ascultat intr-o linişte călduroasă.
La Festivalul de la Iaşi, intitulat "Petrecere cu poezie, prieteni şi… trufe de ciocolată" a fost lansată revista "Academia de Poezie", eveniment repetat la Târgul de Carte "Gaudeamus", de data aceasta şi intr-un format de lux, in tradiţia cărţilor-obiect de artă a Editurii lui Emil Stratan, EIS-Art. Revista, care işi propune apariţii trimestriale in format A4, are o sută de pagini şi beneficiază de patronajul spiritual al filosofului Mihai Şora. Tinuta şi sumarul au, intr-adevăr, o aură academică, operând numai cu certitudini şi fara vreo umbră de indoială care să lase loc dezbaterilor.
Linia e trasată de editorialul lui Mihai Şora, a cărui incredere in poezie şi cuvânt este nemărginită: "Trebuie negreşit să-ţi ţii destinul. Să scrii. Să nu pui vreodată - din prea-plin ori din grabă - la indoială poezia. Chiar dacă lumea se lasă greu citită până in adâncul ei cel mai adânc, trebuie să inveţi să-i pătrunzi inţelesurile. Aici se află imperativul". Chiar şi eseul lui Benjamin Fondane, tradus şi prezentat fragmentar de Luiza Palanciuc şi Mihai Şora - "Fals tratat de estetică. Eseu despre criza de realitate" - impune un ton pozitiv prin fervoarea cu care Fondane pledează pentru existent in concreteţea lui şi desfidând abstractul, teoreticul.
Revista impune viitoarei Academii a Poeziei Române două nume mari, Angela Marinescu şi Ion Mureşan, publicaţi cu grupaje consistente şi comentaţi/analizaţi de critici importanţi - Alex. Ştefănescu şi Alexandru Cistelecan, şi pariază pe două nume tinere bine definite in noua literatură Marius Ianuş şi Constantin Acosmei - giraţi, la rându-le, de Ion Pop şi Bogdan Creţu.
Din poezia europeana ni se propune Simon Vinkenoog, poet olandez, "profet al dragostei şi al LSD-ului", evocat, intr-o intâmplare savuroasă, de Ioan Es. Pop. Lucian Vasiliu oferă un amplu fragment dintr-o convorbire cu Cezar Ivănescu despre Eminescu, poezie, existenţă, morală şi intransigenţă, iar despre Constantin Baciu, cu ale cărui lucrări este ilustrată revista, scrie, recuperator, Pavel Şuşară. La "Cartea de poezie", Paul Cernat comentează entuziast volumul lui Aurel Pantea "Negru pe Negru". "Academia de Poezie" se doreşte chiar o Academie de Poezie!
CONSTANTIN STAN (n. 28 iulie 1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) a Universitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentru romanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" Satu Mare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalism cultural.
Este prezent de la primul numar, saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul de Duminica".

Este presedintele sectiei Proza a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.