SUA contempla socialismul. Americanii vor ca bogatii sa deconteze costurile crizei economice

Autor: Magraon Andreea 11.12.2009

Doua treimi dintre americani doresc impozitarea celor bogati pentru reducerea deficitului bugetar, care depaseste 1.400 de miliarde de dolari, arata un sondaj realizat de Bloomberg in perioada 3-7 decembrie.

De asemenea, americanii doresc ca guvernul sa creeze locuri de munca prin marirea cheltuielilor pentru lucrarile publice, investitii in energie sau cursuri de perfectionare.

Potrivit sondajului, 9 din 10 respondenti considera ca oamenii din clasa de mijloc vor mai avea de facut sacrificii financiare in timpul crizei financiare. Doar o treime din acestia sunt de acord cu o crestere a taxelor pentru acest segment de populatie. De asemenea, tot mai putini sunt de acord cu reducerea programelor guvernamentale de ajutoare sociale sau medicale.

"Este greu sa nu ne implicam. Sunt mai putine ore de lucru si vor sa platim mai mult pentru asigurarile medicale. Mancarea e mai scumpa, la fel si benzina", a declarat Trevor Wofsey (32 de ani), postas in Florida, citat de Bloomberg.

"Clasa de mijloc ia atitudine pentru ca, potrivit planurilor guvernamentale anticriza, tot ea va avea cel mai mult de suferit. Bogatii ar trebui sa plateasca factura crizei. Nu cred ca ar fi mare lucru pentru ei", sustine Laisha Wright, 25 de ani, din statul Ohio.

Contradictiile in atitudinea americanilor fata de taxe, cheltuieli publice si deficitul bugetar sunt deja traditionale, dar s-au intensificat in urma celei mai severe crize economice de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, comenteaza presedintele companiei care a efectuat sondajul, Ann Selzer.

In ton cu planurile presedintelui

Bogatii au devenit o tinta "ispititoare" pe fondul resentimentului publicului larg fata de combinatia dintre programele de salvare a bancilor cu fonduri publice si bonusurile mari incasate de bancheri, spune Selzer.

Rezultatele sondajului realizat de Bloomberg sunt in ton cu initiativele presedintelui american Barack Obama de a revigora piata muncii si cu asigurarile administratiei de reducere a deficitului luandu-se in considerare si o potentiala impozitare a celor bogati.

Opt din zece respondenti au declarat ca rata somajului (10% in luna noiembrie) reprezinta un risc ridicat pentru economia americana in urmatorii doi ani si 7 din 10 respondenti considera ca riscul cel mai mare este deficitul.

Obama a anuntat ca 200 de miliarde de dolari din fondurile programului TARP (program prin care guvernul american sprijina bancile pentru a evita criza), in valoare de 700 de miliarde de dolari, vor fi investiti in infrastructura pentru a crea noi locuri de munca.

Impunerea unor taxe mai mari celor bogati a fost una dintre temele din campania prezidentiala a lui Obama de anul trecut.