Toata piata sta cu ochii pe Banca Transilvania: va fi sau nu o tranzactie?

Autori: Roxana Daniela Pricop , Andrei Chirileasa 10.12.2009

Analistii spun ca preluarea unui pachet semnificativ din actiunile Bancii Transilvania (TLV) de catre o banca europeana importanta ar avea un puternic impact asupra pietei locale de capital, insa parerile privind concretizarea acestei tranzactii pana la finele acestui an sunt impartite.

Informatiile aparute luni in piata privind posibilitatea ca un grup financiar important sa-si anunte pana la sfarsitul anului intrarea in actionariatul Bancii Transilvania au fost primite cu rezerva de catre investitori, actiunile TLV miscandu-se ieri in sus cu 2,4%, fara insa ca tranzactiile sa fie semnificativ mai mari decat in zilele anterioare.

Surse bancare citate de agentia de presa Mediafax ca o banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), dupa ce ar fi cumparat recent un pachet reprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prin intermediul Bursei.

De asemenea, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fost observate de catre piata anumite actiuni ale acesteia, fara a preciza insa ca este vorba despre Banca Transilvania.

Pe de alta parte, Horia Ciorcila, presedintele bancii din Cluj, a negat din nou orice negocieri in acest sens.

"Informatiile cu petitorul strain interesat de achizitionarea unui pachet de actiuni la Banca Transilvania circula de mai multi ani si este dificil sa te pronunti daca acestea se vor concretiza sau nu de aceasta data. Mai ales ca conducatorii bancii au lasat sa se inteleaga ca nu se grabesc sa vanda", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.

Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust, este insa de alta parere si nu exclude o preluare pana la finele anului.

"Cred ca putem avea parte de o surpriza pe final de an, in sensul preluarii unui pachet semnificativ de actiuni la Banca Transilvania de catre un investitor strain. Daca aceasta tranzactie se va finaliza in acest an, cel putin in primul semestru al anului viitor evolutia actiunilor TLV va sta sub semnul pozitiv al acestui eveniment", a completat el.

Cea mai mare tinta de pe piata locala

Tintele potentiale pentru un grup bancar strain care vrea sa intre acum pe piata romaneasca sunt putine, iar Banca Transilvania este cea mai mare. La vanzare ar mai fi in prezent Banca Carpatica si RBS Bank, sucursala locala a Royal Bank of Scotland. De ani buni insa Banca Transilvania este cea mai urmarita, speculatiile privind o eventuala vanzare mentinand interesul ridicat in piata pentru titlurile bancii.

Banca Transilvania avea la finele lunii septembrie active de circa 4,3 mil. euro si peste 1,3 milioane de clienti activi. Grupul financiar, cu sediul in Cluj-Napoca, dispune de o retea teritoriala de circa 500 de unitati, una dintre cele mai mari de pe piata si are in jur de 6.000 de angajati. In primele noua luni, banca a obtinut un profit net de 11 mil. euro.

"Transilvania si Carpatica au ramas singurele banci cu capital romanesc disponibile pentru atragerea unui investitor strain. N-ar fi exclus sa existe o preluare anul acesta la Banca Transilvania, chiar daca au mai existat informatii de acest gen si in anii trecuti", a afirmat Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

In ultimele luni, actiunile TLV au crescut aproape incontinuu, dublandu-si valoarea fata de luna iulie, cand au aparut informatii privind interesul National Bank of Greece privind preluarea bancii. Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a confirmat pentru ZF ca au existat discutii cu grecii.

"Am discutat si cu grecii, dar nu s-a ajuns la un nivel la care sa se vorbeasca despre o tranzactie. Din mai-iunie nu am mai avut discutii cu nimeni. Nu stiu la ce se face acum referire, noi nu avem nicio negociere institutionala", a precizat Horia Ciorcila.

Semnalele de preluare, tot mai puternice

Cu toate acestea, semnale ale unei posibile preluari sunt tot mai puternice dupa tranzactiile mari din ultima perioada. Mai intai, Claudiu Silaghi, unul dintre membrii Consiliului de Administratie, a vandut o participatie de 3,2% in luna septembrie, catre investitori institutionali straini consiliati de firma ceha de brokeraj Wood&Co.

La inceputul saptamanii, alte 4% din actiuni au fost transferate pe Bursa pentru 24 mil. euro, nefiind raportati nici vanzatorii, nici cumparatorii. In plus, la inceputul anului un grup de actionari a propus eliminarea limitei de detinere de 5%, insa BERD, s-a opus.

In prezent, niciun actionar, exceptand BERD nu poate detine mai mult de 5% din actiunile bancii decat cu aprobarea AGA.

Propunerea a alimentat atunci din nou speculatiile privind o eventuala vanzare.

"Banca Transilvania nu are o banca-mama pe sprijinul careia se poate bizui. Cei doi actionari, BERD si IFC, ii sunt doar parteneri. Cum mediul concurential in sectorul bancar devine tot mai acerb, sprijinul unui actionar puternic poate face diferenta", mai spune Adrian Simionescu.

Desi nu este o piata favorabila vanzatorilor, din perspectiva pretului vizibil redus al activelor, analistii spun ca in prezent conteaza mai putin momentul tranzactiei pentru vanzator, cat beneficiile obtinute, precum lichiditatile, consolidarea actionariatului sau cooptarea unui partener puternic.

Banca a anuntat recent intrarea in actionariat a IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, care va prelua circa 3,5% din capital, in urma conversiei unei emisiuni de obligatiuni. BERD detine aproape 15% din actiunile bancii.

Bursa a revenit ieri pe crestere

Indicele BET a inchis sedinta de ieri cu o crestere de 2,2%, tras in sus de titlurile TLV, dar si de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au avansat cu 6,4%. Actiunile BRD au crescut cu 1,5%, iar titlurile Petrom au stagnat.

SIF-urile au inregistrat un avans mediu de 0,9%, dupa ce au pierdut circa 8% in primele trei sedinte de tranzactionare ale saptamanii. Valoarea tranzactiilor de ieri s-a ridicat la 4 milioane de euro.