Cum a ajuns Flamingo de la o valoare de 100 mil. euro la insolventa

Autori: Alexandru Anghel , Adrian Seceleanu 10.12.2009

Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, cu datorii de peste 30 mil. euro la banci, este cel mai mare jucator din retailul electroIT local care recurge la o masura juridica pentru a se pune la adapost de creditori, dar specialistii din domeniu spun ca problemele din sector abia acum incep sa iasa la suprafata.



"Cu privire la situatia retailerilor traditionali (Altex, Flamingo si ceilalti), cred ca pentru toti trimestrul IV a venit ca inca un dus rece, deoarece cu toata criza economica, era oarecum firesc sa se manifeste o crestere sezoniera semnificativa, ceea ce in realitate nu s-a intamplat. Dimpotriva, privind din afara spre retailul offline, senzatia mea este ca in ultimele luni retailul traditional a manifestat chiar o tendinta de continuare a contractiei, in mod absolut anti-sezonier", spune Marius Ghenea, proprietarul magazinului online PCFun.ro si unul dintre fondatorii Flamingo, acum 15 ani.

Pe parcursul anului au aparut din partea furnizorilor mai multe cereri de insolventa la adresa retailerilor specializati electroIT, K Tech - Ultra Pro lansat cam in aceeasi perioada cu Flamingo fiind nevoita sa-si inchida reteaua de magazine. A fost al doilea faliment din aceasta piata dupa ce reteaua Primex - Teknosa a inchis la inceput de 2008.

Incertitudinea din piata a fost amplificata si de cererile de insolventa folosite de furnizori ca masura de presiune pentru recuperarea unor creante. Flamingo, dar si Altex - cel mai mare jucator din piata, s-au confruntat in ultimele luni cu asemenea cereri, respinse de companii ca nefondate. Rombiz a fost primul retailer de electrocasnice care a cerut insolventa pentru a isi putea reorganiza afacerile.

Flamingo a solicitat protectia legii insolventei pentru a evita sechestrul stocurilor de produse de catre finantatorul ING Bank, care ieri a preluat deja unele loturi de marfa. ING Bank a notificat Flamingo ca urmeaza sa recupereze marfa gajata dupa ce negocierile pentru restructurarea datoriilor de 17,5 mil. euro au esuat.

"ING a demarat executarea silita in baza titlurilor in contractul de credit. Atunci, singura solutie pentru o societate de a se proteja este deschiderea procedurii de insolventa. Acum Flamingo este protejata de creditori si se poate reorganiza", a declarat Arin Stanescu, managing partner al firmei de avocatura Stanescu Milos Dumitru si Asociatii. El a adaugat ca firma pe care o conduce este consultant Flamingo, dar ca nu au colaborat pentru negocierile desfasurate cu ING.

Cat timp compania este sub protectia legii insolventei este protejata fata de creditori, penalitatile sunt suspendate, iar dobanzile se calculeaza doar la valoarea garantiilor, nu la valoarea totala a creditelor. Amanarea platii TVA pentru tranzactiile realizate pe perioada reorganizarii este valabila doar pana la 1 ianuarie 2010.

Reprezentantii Flamingo au declarat ca perioada de reorganizare ar putea dura circa 6 luni, timp in care se va finaliza emisiunea de obligatiuni prin care compania urmareste sa stranga fonduri de 7 mil. euro de la actionarii principali: Dragos Cinca, Dan Adamescu si Ion Alexandru Tiriac. In aceasta perioada va fi realizata reorganizarea de catre Casa de Insolventa Transilvania.

"In aprilie diminuasem costurile deja cu 40%, iar acum sunt reduse cu mai mult de jumatate fata de momentul demararii crizei. Au fost renegociate chiriile, reduse costurile salariale. Magazinele nu mai produc pierderi din iulie, dar avem in spate facturile de "service" (datoriile acumulate anterior - n. red.)", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo. Principala problema a companiei este insa lipsa lichiditatilor, in conditiile in care afacerile s-au contractat cu 55% in primele noua luni ale anului.

Jucatorii din piata apreciaza ca intrarea Flamingo in insolventa ingreuneaza soarta celorlalte companii din sector. "Cu finantatorii se vor schimba relatiile. Acestia vor masura si mai bine de acum incolo fiecare companie cand vor prelungi sau vor acorda o noua finantare", a declarat Gabriel Beregszaszy, directorul general al retailerului regional de electrocasnice Zass Proteus.

Istoria unui brand, de la marire la decadere

1994

Dragos Cinca, Marius Ghenea si Islam Varol infiinteaza Flamingo Computers Com SRL, care avea ca obiect de activitate asamblarea si vanzarea de computere, si componente.

1999

Este infiintata firma Flamingo International SA, care preia activitatea de import si distributie a produselor Flamingo, in timp ce Flamingo Computers ramane cu retailul.

Ian. 2002

Marius Ghenea se retrage de la conducerea Flamingo Computers si isi vinde actiunile catre Dragos Cinca, cel care preia si conducerea grupului.

Iun. 2005

Flamingo deruleaza o oferta publica initiala in urma careia strange circa 12,5 mil. euro de pe Bursa din vanzarea a circa 22% din companie. Pe 18 iulie 2005, actiunile Flamingo intra pe Bursa.

Dec. 2005

Flamingo face un anunt soc: preluarea retailerului de electrocasnice Flanco, in cadrul unei tranzactii complexe (cash+actiuni) in valoare de circa 37 mil. euro.

Apr. 2006

Este finalizata preluarea Flanco. Capitalul social al Flamingo urca la 21,6 milioane de euro, iar valoarea de piata depaseste 70 milioane de euro.

2008

Dragos Cinca se retrage din functia de presedinte al Flamingo cedandu-i locul lui Dragos Simion. Compania incheie anul cu afaceri record de 200 mil. euro, dar cu pierderi de 11 mil. euro.

Febr. 2009

Dan Adamescu intra in actionariatul companiei, cumparand aproape 20% din actiunile Flamingo de pe Bursa. Ulterior Adamescu preia conducerea companiei.

Aug. 2009

Fondul de investitii QVT cere dizolvarea Flamingo, respinsa de ceilalti actionari, care aproba o emisiune de obligatiuni de 7 mil. euro. QVT isi vinde participatia de 22%.

Dec. 2009

Flamingo cere intrarea in insolventa dupa ce negocierile cu ING Bank privind restructurarea unui credit de 17,5 mil. euro esueaza, iar compania este amenintata cu executarea silita.