Amenzi de 1,5 mil. euro pentru producatorii de paine

Autor: Adriana Rosoga 10.12.2009

Consiliul Concurentei a amendat cu 6,3 mil. lei (1,5 mil. euro) 48 de producatori de paine din judetele Vrancea si Maramures, pentru ca au crescut simultan pretul, si a sesizat Procuratura in privinta fostului presedinte al Asociatiei Comerciantilor Depozitari de Cereale (ANCER) Ioan Scurteli, pentru incalcarea legii concurentei. Investigatia pe piata painii si sectoarele conexe a fost deschisa in 2007.

"In urma investigatiei s-a confirmat ca a existat o intelegere intre 17 firme din judetul Maramures si 31 de firme din judetul Vrancea, potrivit careia au crescut pretul painii de la 1,56 lei pe kilogram la 2,1 lei pe kilogram in trei zile. Cresterea pretului la paine a dus la o pierdere de 8,33 mil. lei numai pentru consumatorii din Vrancea", a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In judetul Vrancea, cea mai mare amenda a fost aplicata firmei Comcereal din Focsani, de 1,9 mil. lei (450.000 de euro), urmata de Nis Prod, cu 1,25 mil. lei. In Maramures cea mai mare sanctiune, de 126.000 lei, a fost primita de Andana Pan.

Concurenta a mai aplicat o amenda de 1,5 mil. lei firmei TCE Trei Brazi, detinuta de Culita Tarata, unul dintre cei mai mari agricultori locali, pentru blocarea inspectiei.