Care sunt cele mai cautate joburi pe online

Autor: Alina Pahoncia 14.12.2009

Vanzatorii, specialistii in IT si inginerii raman si in acest an cei mai cautati de catre angajatorii care publica anunturi pe principalele site-uri de recrutare.



Site-ul de recrutare Bestjobs.ro pune la dispozitia candidatilor aflati in cautarea unui loc de munca aproape 4.350 de joburi, oferta din care aproape jumatate concentreaza locuri de munca in vanzari, IT si in inginerie.

Veniturile din vanzari variaza de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro. Astfel, daca un agent de vanzari are de obicei un salariu fix de aproximativ 200 de euro, un director national de vanzari poate castiga doar din salariul lunar net intre 1.500 si 4.000 de euro, potrivit datelor din piata. Vanzarile sunt insa un domeniu in care partea cea mai consistenta a veniturilor vine din castigurile variabile, care pot dubla salariul lunar.

In ceea ce priveste site-ul de recrutare eJobs, aproximativ 2.700 de joburi sunt oferite celor care cauta un loc de munca in vanzari, inginerie sau IT, insa numarul ofertelor este de aproape patru ori mai mare, in conditiile in care, spun reprezentantii eJobs, unui job ii pot corespunde mai multe oferte de locuri de munca.

Specialistii in recrutare online spun ca faptul ca oamenii de vanzari, IT si inginerii sunt cei mai cautati de companii, chiar si in acest an, se explica foarte simplu.

"Chiar daca a fost «an de criza», sectorul de retail a inregistrat cresteri semnificative, iar tot mai multe companii producatoare sau companii ce ofera servicii din diverse domenii angajeaza oameni cu experienta in vanzari pentru a asigura succesul vanzarii produselor sau a serviciilor furnizate", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrul eJobs.

Specialistii in IT raman cautati si in anul crizei, in conditiile in care tot mai multe companii se uita cu atentie la securizarea informatiilor, precum si la posibilitatile de reducere a costurilor prin intermediul noilor tehnologii.

"Numarul mare de joburi disponibile din departamentul de inginerie din diverse ramuri - constructii, productie, proiectare, chimisti, petrol si gaze - se explica prin lipsa personalului specializat. Foarte multi specialisti din domeniu au ales sa emigreze si sa lucreze in strainatate pe aceleasi pozitii ca in tara, dar mult mai bine remunerate", mai completeaza Laura Chilom.

Desi oferta pare consistenta in anumite domenii, exista candidati care in continuare spun ca nu gasesc de lucru.

"Imi caut de cateva luni bune de lucru in zona organizarii de evenimente corporate, unde am o experienta de patru ani. Pana acum nu am gasit nimic, desi am fost dispusa sa accept si salarii cu mult mai mici decat ce castigam inainte. Mai exact, acum as fi dispusa sa ma angajez pe 250 de euro, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut aveam un venit net pe luna de 1.000 de euro", spune Roxana, 29 de ani, din Bucuresti.

Site-urile de recrutare sunt principala sursa de cautare a unui loc de munca pentru tineri si pentru personal specializat, mergand chiar si pana la pozitii de middle management.

"Prima sursa de informare o reprezinta cu siguranta site-urile de joburi, insa ma indoiesc ca mi-as gasi acolo un loc de munca care sa ma intereseze, dat fiind ca multe din locurile de munca postate acolo sunt sub nivelul meu profesional", spune Cristi, care lucreaza de trei ani de zile intr-o companie de consultanta imobiliara.