Lichiditatea va creste artificial, din dorinta de a nu se plati impozit la anul

Autor: Vlad Anastasiu 13.12.2009

Lichiditatea pe piata locala este de asteptat sa creasca pe acest sfarsit de an, in conditiile in care investitorii nu cred intr-o noua amanare a impozitarii profitului obtinut din tranzactiile bursiere pentru anul viitor. Astfel, majoritatea investitorilor vor iesi din piata, pentru a evita impozitarea, chiar daca intentia reala este de pastrare a portofoliului.

"Cresterea lichiditatii pe piata locala este putin artificiala cred, pentru ca tranzactiile se realizeaza din dorinta de a marca profitul si nu de a vinde. Investitorii se grabesc sa iasa din piata, pentru a nu plati impozit, cu toate ca intentia initiala este de a pastra portofoliul", a explicat Darie Moldovan, directorul general adjunct al Broker din Cluj-Napoca.

Investitorii care au cumparat actiuni la inceputul anului au acumulat pana in prezent profituri semnificative, care se ridica la 100% in cazul SIF-urilor sau la 200% in cazul Alumil si Rompetrol Rafinare. Marcand profiturile acum si rascumparand imediat actiunile din piata, investitorii se asigura ca nu platesc impozit pentru profitul acumulat in acest an, in conditiile in care este tot mai probabil ca de anul viitor impozitul pe castigurile de pe Bursa va fi reintrodus, dar isi pastreaza structura portofoliilor relativ nemodificata.

In sedinta de vineri, lichiditatea pe piata locala s-a ridicat la aproape 6,3 mil. euro, pe un volum de tranzactionare de 27,3 milioane de actiuni. Topul tranzactiilor a fost dominat de societatile financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) inregistrand un volum de tranzactionare de epste 3,6 milioane de actiuni. Actiunile SIF Oltenia au coborat cu 2,4% fata de referinta, la pretul de 1,23 lei/titlu.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisna (SIF1), care au pierdut 2,6% fata de referinta, atingand cotatia de 1,11 lei/titlu. Restul SIF-urilor au consemnat corectii cuprinse intre 1,5% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si repsectiv 2,2% pe titlurile SIF Transilania (SIF3). Indicele de profil a inregistrat cea mai mare corectie din piata, de 2,1% fata de referinta.

"Asteptarile pe societatile financiare in ceea ce priveste majorarea pragului de detinere raman la fel de ridicate ca si pana acum, doar ca se ia in calcul o intarziere a deciziei. Propunerea a fost semnata de parlamentari din diverse partide politice, deci nu cred ca exista riscul sa vedem o intrerupere a acestui demers legislativ", a adaugat Moldovan.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit in sedinta de vineri pe crestere, cu o apreciere de 3,3%, cea mai mare din sectorul bancar de altfel. Actiunile BRD au consemant o corectie de 1,5% fata de referinta, coborand la pretul de 13,2 lei/titlu, in timp ce la categoria international actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 1,1%, la cotatia de 118,9 lei/actiune.

"Cred ca tendinta de vanzare va creste pe final de an si pe fondul incertitudinii din mediul politic. Daca inainte de alegeri piata testa maximele anuale, dupa rezultate piata a revenit pe scadere, pe masura ce incertitudinile s-au amplificat. Exista un deficit de incredere printre investitori pentru clasa politica si in special pentru estimarile referitoare la 2010", a continuat Moldovan.

De urmarit saptamana aceasta