Bancherii finanteaza tot mai greu IMM-urile

Autor: Ciprian Botea 13.12.2009

Accesul la credite al companiilor se va restrange in ultimul trimestru din acest an comparativ cu intervalul iulie-septembrie in conditiile in care bancherii vad riscuri in crestere la nivelul economiei, in special in sectorul constructiilor si in cel imobiliar, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala.

"Perceptia bancilor cu privire la riscul de credit s-a deteriorat la nivelul intregii economii, exceptie facand doar sectorul energetic. In topul celor mai riscante sectoare se detaseaza constructiile si tranzactiile imobiliare, care resimt cel mai acut efectele crizei financiare", se arata in sondajul BNR, la care au participat cele mai mari zece banci locale in functie de activitatea de creditare. Bancile continua sa aiba o politica mai prudenta vizavi de intreprinderile mici si mijlocii (IMM), accesul acestora la finantare fiind mai dificil comparativ cu cel al firmelor mari.

Circa 80% din bancile participante la sondajul BNR isi mentin o perceptie negativa vizavi de stabilitatea sectorului IMM, invocand numarul mare al intrarilor in insolventa.

In trimestrul trei, cererea de credite din partea companiilor s-a restrans vizibil, mai ales pe partea jucatorilor de talie mica. Pentru ultimele trei luni din acest an, circa 40% dintre bancherii chestionati estimeaza o crestere a reticentei la indatorare a companiilor.

In schimb, creditarea populatiei inregistreaza o tendinta de stabilizare avand in vedere relaxarea creditului ipotecar, pe fondul cresterii cererii pentru finantarea achizitiilor de locuinte, desi nu la nivelul asteptat.

"Cererea de credite ipotecare a revenit in teritoriu pozitiv dupa aproximativ un an in care au avut loc corectii semnificative ale preturilor imobilelor si terenurilor. Aceasta crestere a fost insa sub asteptari, resimtindu-se doar la nivelul a 12% din sistemul bancar", potrivit studiului BNR.

Toate bancile chestionate apreciaza ca in ultimul trimestru din 2009 conditiile de finantare pentru creditele de consum vor ramane relativ constante, cu toate ca circa 14% dintre acestea vad o restrangere a cererii pentru astfel de imprumuturi.