Bilantul fraudei de la Deva: Peste 270 de „clienti” ai Broker au fost prejudiciati cu 2 mil. €. Cum comentati?

Autor: Andrei Chirileasa 13.12.2009

Fosta directoare a sucursalei din Deva a firmei de brokeraj Broker Cluj (BRK), Adriana Constantin, a fost trimisa vineri in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Alba Iulia pentru ca ar fi inselat 271 de persoane cu aproape 2 milioane de euro, informeaza Mediafax.

Frauda de la sucursala din Deva a Broker Cluj, care a devenit publica la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, a produs valuri mari pe piata de capital, fiind cel mai mare scandal de acest fel de pe Bursa din ultimii ani, si a avut ca rezultat suspendarea pentru cinci ani de pe piata de capital a lui Petru Prunea, fondatorul Broker si fostul presedinte al companiei, prin decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru ca acesta nu ar fi luat toate masurile necesare pentru prevenirea infractiunii. De asemenea, o parte dintre brokerii si controlorii interni ai Broker au fost amendati si suspendati de CNVM, scandalul punand intr-o situatie dificila compania, una dintre cele mai mari firme de intermediere de pe Bursa.

Inca de la inceput, dovezile indicau ca persoana responsabila pentru frauda de la Deva ar fi fost directoarea agentiei, Adriana Constantin, prejudiciul fiind estimat la circa 4 mil. lei (940.000 de euro), potrivit informatiilor furnizate in acel moment de IJP Hunedoara.

Dupa circa noua luni de cercetari, procurorii de la serviciul teritorial din Alba Iulia al DNA au stabilit ca in perioada martie 2002 - decembrie 2008, Adriana-Iuliana Constantin, in calitate de director al sucursalei Deva a Broker Cluj, a indus in eroare un numar de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cu ocazia incheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investitii pe piata de capital, fara a le inregistra in evidentele contabile. Procurorii au mai stabilit ca persoanele respective au fost mentinute in eroare prin prezentarea periodica a unor inscrisuri contrafacute (portofolii client) care confirmau in mod nereal calitatea de investitor.

In aceasta modalitate, femeia a produs in dauna celor 271 de persoane un prejudiciu in valoare de 7,8 mil. lei adica echivalentul a 1,82 mil. euro. De asemenea, in perioada iunie-august 2008, Constantin si-ar fi insusit suma de 878.000 de lei (peste 200.000 de euro) rezultata din vanzarea pe piata de capital a actiunilor detinute de catre un numar de 79 de persoane.

"In acest context, pentru a dovedi ca a achitat clientilor sumele rezultate din valorificarea portofoliilor, inculpata a intocmit in fals un numar de 79 de mandate postale, desi in realitate banii ajungeau in posesia sa. In plus, pentru a asigura aparenta de legalitate a actelor sale, Constantin Adriana-Iuliana a intocmit si semnat in fals un numar de 39 de acte de control intern denumite "procese-verbale", din care a rezultat ca s-au efectuat controale de specialitate la SSIF Broker SA - Sucursala Deva, controale in urma carora nu s-ar fi constatat deficiente", se mai arata in comunicatul DNA.

In urma acestor constatari, procurorii DNA au hotarat trimiterea in judecata a Adrianei Constantin, pentru infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand acuzatei, cat si asupra unor bunuri ale Broker Cluj.

Reprezentantii Broker Cluj sustin insa ca nu au primit pana in prezent nicio instiintare din partea organelor competente privind o eventuala instituire a unei popriri asiguratorii asupra bunurilor societatii. "Societatea a participat la investigarea infractiunilor comise de catre doamna Constantin Adriana, efectuate de DNA Alba Iulia in faza de urmarire penala, doar in calitate de parte civila si parte vatamata... Societatea nu a avut niciun moment calitatea de parte responsabila civilmente", se arata intr-un raport transmis de Broker catre Bursa de Valori Bucuresti.