P&G ia bani europeni ca sa-si formeze angajatii de la Urlati

Autor: Mihaela Popescu 13.12.2009

Unu din trei angajati ai fabricii pe care compania americana P&G o construieste la Urlati, judetul Prahova, va fi instruit cu fonduri europene, dupa ce producatorul a accesat pana acum aproximativ 55.000 de euro de la UE pentru programe de formare a noilor angajati.

Compania asteapta raspunsul pentru primirea altor finantari de la Fondul Social European pentru noua fabrica.

"La sfarsitul anului, in sediul fabricii P&G de la Urlati estimam ca vor fi 138 angajati. Valoarea finantarii aprobate de UE este de aproape 237.000 de lei, pentru un proiect de formare generala a 40 de noi angajati care se va desfasura pe o perioada de 4 luni", au declarat reprezentantii P&G Romania.

Compania construieste la Urlati prima sa fabrica de la zero de pe piata locala, care va deveni in momentul inaugurarii, in 2010, cea mai mare fabrica de sampoane a P&G din lume. Proiectul va implica investitii totale de 100 mil. dolari si va crea in total circa 350 de locuri de munca pana in 2011.

60 dintre cei 138 de oameni recrutati pana acum pentru noua fabrica a P&G sunt locuitori ai orasului Urlati, potrivit companiei.

"In luna noiembrie a acestui an am depus si un proiect pe schema de ajutor de Minimis pentru sanatate si securitate in munca prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). Proiectul este inca in evaluare", au precizat reprezentantii companiei.

POS DRU are un buget total de circa 4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, din care aproximativ 3,5 miliarde de euro reprezinta finantare UE.

La jumatatea anului trecut, Ministerul Finantelor a dat un raspuns negativ solicitarii P&G de accesare a unui ajutor de stat pentru greenfield-ul din Urlati. Ulterior, compania s-a orientat catre accesarea unor fonduri structurale pentru acest proiect de investitii.

In acest an, Procter & Gamble a adus 135,6 milioane de lei (32 mil. euro) la capitalul social al fabricii sale din Romania pentru a acoperi investitiile realizate la Urlati.

La nivel local, compania americana este cel mai mare jucator din industria bunurilor de larg consum nealimentare, cu vanzari anuale de 315 mil. euro. Singura sa fabrica operationala din Romania se afla la Timisoara, unde sunt produsi detergentii Ariel, Tide, Bonux si inalbitorul Ace.