Policolor s-a axat pe restructurarea portofoliului

Autor: Vlad Anastasiu 13.12.2009

Piata de vopsele va scadea anul acesta cu pana la 15% in valoare, corectie care nu va fi acoperita de cresterile de anul viitor, iar atentia producatorilor va trebui sa se indrepte catre cresterea calitatii produselor, este de parere Achille Bardelli, directorul executiv al grupului Policolor.

Compania este detinuta de fondurile de investitii Reconstruction Capital 2 si Romanian Investment Fund si a fost retrasa de pe Bursa la sfarsitul anului trecut.

"Piata romaneasca s-a saturat de atata promovare, iar companiile vor trebui sa-si indrepte atentia de la investitii in campanii de marketing in strategii de cercetare si dezvoltare", a spus Bardelli.

Potrivit unei estimari anterioare realizata de revista Business Construct, piata de vopsele s-a situat anul trecut la circa 220 mil. euro, astfel in 2009 ar urma sa scada la aproximativ 180 mil. euro. Cel mai afectat segment pe piata de vopsele de anul acesta a fost cel destinat constructiilor noi, urmat de vopsele pentru industrial si auto.

"Segmentul deko, cel destinat constructiilor noi si pentru fatade, a fost cel mai afectat anul acesta. Si segmentul industrial a fost afectat, iar cel pentru auto a inceput sa-si revina pe final de an. Per ansamblu, suntem multumiti de anul acesta, in conditiile in care 2009 a fost un an de restructurare la Policolor, iar rezultatele sunt satisfacatoare pentru actionari", a explicat Bardelli.

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 53,8 mil. euro, insa pentru acest an, oficialii companiei nu au facut nicio precizare referitoare la cifra de afaceri estimata.

"Speram ca anul viitor situatia sa se imbunatateasca la nivel de cifra de afaceri si profitabilitate", a spus Bardelli. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, compania a inregistrat in 2008 pierderi de 2,8 mil. euro.

Businessul Policolor este impartit in sase divizii, cea mai mare fiind divizia de vopsele decorative, cu o pondere de peste 60% in totalul cifrei de afaceri. "In 2009, ne-am concentrat pe restructurarea companiei si in special a portofoliul de produse, aproximativ 20% dintre acestea fiind excluse in acest an. Piata de vopsele decorative a inregistrat anul acesta o contractie de 20%-25%, insa pentru anul viitor ma astept cel putin la mentinerea pietei la nivelul lui 2009", a declarat Marius Andronic, directorul diviziei de vopsele decorative din cadrul Policolor.

In plus fata de restructurarea portofoliul de produse, Policolor a realizat si investitii in cresterea si modernizarea capacitatilor de produse anul acesta, valoarea acestora ridicandu-se la peste 3 mil. euro."In 2009 am realizat investitii de 3 milioane de euro, iar pentru anul viitor avem un buget de investitii de peste 3,6 milioane de euro, care se vor indrepta in aceleasi directii", a continuat Bardelli.

El a mai precizat ca spera ca in 2010 programul de reabilitare termica a blocurilor vechi sa aiba o mai mare sustinere din partea guernului, program care ar putea sustine si industria vopselelor. "De la guvern am asteptari in ceea ce priveste investitiile in reabilitarea termica a blocurilor. Sper la o sustinere mai mare din partea autoritatilor si consider ca este un program care poate sustine industria vopselor."