Opinie Sorin Paslaru: Bancheri si patroni, opriti focul si negociati, ca altfel pierde toata lumea

Autor: Sorin Pâslaru 14.12.2009

Cea mai mare eroare care se poate face in perioada urmatoare este ca intre banci, pe de o parte, si companiile de pe piata romaneasca, mai ales din retail, care incep sa cada ca mustele in insolventa, sa survina un razboi.

Din pacate, din ce in ce mai multe luari de pozitie ale unor bancheri de top din Romania se fac pe o nota tot mai inalta: colateralele nu sunt cu adevarat garantii pe piata romaneasca, patronii romani prefera sa-si bage companiile in insolventa decat sa aduca bani in firma.

La randul lor, patroni sau oameni din firmele de consultanta, mai liberi in pozitii, au aratat inca de la inceputul anului cu degetul catre banci ca au majorat nejustificat dobanzile, in special catre persoane fizice, ceea ce a provocat scaderea brusca a consumului.

O serie de citate publicate in acest an in Ziarul Financiar, chiar neatribuite acum pentru a nu atata chiar ZF acest foc, sunt elocvente.

"Bancile au facut vapoare de bani in Romania."

"Bancile au reusit sa acopere scaderea de profituri provocata de constituirea de provizioane din majorarea dobanzilor la clientii buni. De acum urmeaza perioada grea, in acest sfarsit de an, in care economia va intoarce catre banci «cadoul primit», adica majorarea de dobanzi."

"Bancile sunt vinovatul moral pentru actuala criza pentru ca au actionat total neprofesionist. Au intors foaia si au sufocat economia, iar acum ele trebuie sa faca primul pas."

Si daca mai era necesar, ce spunea saptamana trecuta chiar un mare bancher, care este si inalt oficial: "Bancile s-au comportat haotic in toamna trecuta, cand au blocat practic creditarea si au majorat puternic dobanzile, acesta fiind unul dintre factorii principali care au facut ca economia romaneasca sa se contracte mai mult decat se anticipa anul acesta. La dobanzi au sarit calul. Au mers cu dobanzile destul de sus si acum sunt sus".

Caderea in insolventa a sute de companii, dintre care peste 10 cu afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de euro, poate fi usor privita ca o consecinta a majorarii dobanzilor la credite efectuata in toamna anului trecut de catre majoritatea bancilor.

Un rauvoitor ar putea spune: Aveti ce ati dorit. Ati majorat dobanzile la credite pentru persoane fizice, ati speriat clientii care si-au redus drastic consumul, acum retailerii de unde sa va plateasca ratele? Pentru ca ce companie cu marje de profit sub 10% poate suporta o cadere brusca cu 60% a vanzarilor?

Dar cea mai mare greseala ar fi ca in acest moment sa inceapa o lupta a declaratiilor si a luarilor de pozitie dure intre companii si banci. Si, vrand-nevrand, de companiile romanesti este vorba, pentru ca cele straine isi regleaza in general problemele de finantare pe alte piete.

Bancile straine, care detin 80% din activitatea bancara din Romania, sunt la fel de locale ca si firmele cu capital romanesc sau cu capital strain care au angajati in Romania.

Cresterea de 20% pe an a consumului cinci ani la rand nu a venit din neant, ci a fost finantata PRIVAT, de catre banci private care au avut castiguri din asta, iar bancherii de top au luat bonusuri de sute de mii de euro pentru rezultatele raportate. Riscurile se vad abia acum.

O scadere de 60%, de 80%, nu este scadere, este prabusire, iar regulile de piata trebuie modificate, asa cum au fost modificate si pe pietele financiare externe pentru a trece de caderea Lehman Brothers, in sensul atenuarii acestui soc.

Bancile straine si locale, Banca Nationala, Fondul Monetar International, Guvernul, Uniunea Europeana, patronii companiilor locale, reprezentantii multinationalelor trebuie sa se aseze la aceeasi masa si sa se inteleaga. Sa mai vina unii cu bani de acasa, banci sau patroni, sa accepte un volum de pierderi, dar sa faca in asa fel incat sa nu ajunga sa se repeada unii la altii dupa 100.000 sau 10.000 de euro cash.

Poti face profituri de sute de milioane de euro pe an cu zeci de mii de oameni in strada? Nimeni nu vrea o asemenea situatie. Tinta trebuie sa fie salvarea locurilor de munca sau crearea altora. Si este mare pacat ca intr-o tara in care o treime din populatie traieste si lucreaza in conditii de Ev Mediu, in care de fapt nu sunt destule frigidere sau computere, bancile sa nu gaseasca cai de a mentine finantarea.

Aproape ca nu mai conteaza cine are dreptate acum.

E un drum lung in fata. Businessul inseamna profit, dar inseamna si parteneriat pentru dezvoltare. Opriti focul si negociati, ca altfel pierde toata lumea.

Sorin Paslaru este redactor-sef al Ziarului Fianciar