De ce s-a razgandit FMI si a acceptat sa vina la Bucuresti la discutii?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 13.12.2009

O misiune a FMI si Comisiei Europene va fi prezenta zilele acestea la Bucuresti pentru a analiza proiectul de buget pentru anul viitor, in conditiile in care a doua evaluare a acordului stand-by nu a fost finalizata la vizita anterioara derulata in toamna.

"Ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentantii FMI si ai CE, pentru o discutie generala legata de proiectul de buget pentru 2010", a spus ministrul finantelor Gheorghe Pogea.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor FMI, nu este suficient ca bugetul pentru anul viitor sa includa o tinta de deficit de 5,9% din PIB, urmand sa fie analizata si structura veniturilor si a cheltuielilor. Bugetul ar trebui sa fie in concordanta cu angajamentele luate pentru consolidarea fiscala si programul de reforma.

La jumatatea saptamanii trecute, Tony Lybek, reprezentantul FMI in Romania, a spus ca nu a fost fixata o data pentru o noua misiune la Bucuresti, Fondul fiind gata sa trimita oficialii la Bucuresti atunci cand "autoritatile romane vor fi pregatite".

Surse apropiate discutiilor sustin ca este posibil sa vina doar o echipa tehnica, nu si Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI.

In ciuda incertitudinilor de pe scena politica si a lipsei unui guvern cu capacitati depline de exercitiu, reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au venit la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua evaluare a acordului stand-by. Insa, Romania nu a indeplinit toate conditiile pentru finalizarea procedurii, nefiind definitivat nici bugetul pentru anul viitor.

In aceste conditii, a fost amanata a treia transa de la FMI, de 1,5 mld. de euro, care era programata initial pentru luna noiembrie.

Romania si-a indeplinit, dupa primele noua luni, toate obligatiile din acordul cu FMI, mai putin tintele privind arieratele si cheltuielile bugetare, ultima nefiind insa o conditie obligatorie in acord.

Depasirea nivelului agreat pentru arierate s-a inregistrat si in prima jumatate a anului, cand transele au fost totusi aprobate, fiind acceptata o derogare. Ramane de vazut daca autoritatile romane vor convinge FMI sa mai accepte o derogare in ceea ce priveste arieratele si sa vireze banii la inceputul anului viitor, sau transele trei si patru vor ajunge in Romania impreuna, in martie.

In plus, raman problematice incadrarea in tinta de deficit bugetar, stabilita la 7,3% din PIB pentru acest an, si 5,9% din PIB in 2010, precum si ajustarea cheltuielilor de personal.