Ce le-a spus Isarescu oamenilor de afaceri: Economia ar putea creste cu 0,1 - 0,2% anul viitor

Autor: Alina Pahoncia 13.12.2009

Guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu le-a spus bancherilor si oamenilor de afaceri ca estimeaza ca economia romaneasca va reintra pe crestere incepand cu a doua jumatate a anului viitor, potrivit unor surse care au participat la intalnirea de trei ore care a avut loc vineri la clubul BNR din Capitala.

Isarescu a afirmat ca economia va ramane in teritoriu negativ in prima jumatate a lui 2010 si va incepe sa creasca in a doua parte a anului. In cel mai optimist scenariu, cresterea economica pentru intreg anul viitor va fi de 0,1 - 0,2%, a mai spus guvernatorul, potrivit surselor citate. Isarescu si-a exprimat ingrijorarea ca toate segmentele din economie, atat populatia, cat si companiile si statul, sunt in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, respectiv au credite contractate mai mari decat depozitele. Practic, acest lucru inseamna ca bancile nu mai au pe plan local resurse pentru a da noi credite prin care sa stimuleze economia si trebuie sa se bazeze exclusiv pe fonduri aduse din strainatate.

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, guvernatorul a spus ca leul nu se va duce la vale, desi vom mai asista la fluctuatii in lunile urmatoare. Ca de obicei, guvernatorul nu a oferit o indicatie certa privind nivelul cursului leu - euro anul viitor, insa a apreciat drept corecta strategia unui om de afaceri care si-a construit bugetul tinand seama de doua ipoteze pentru evolutia cursului: 4,3 si 4,5 lei. De asemenea, Isarescu a exclus posibilitatea ca Romania sa intre in incapacitate de plata.

La intalnirea de vineri au participat aproximativ 20 de oameni de afaceri si bancheri, printre care George Copos, proprietarul grupul de firme Ana si al clubului de fotbal Rapid, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank. O alta intalnire intre BNR si reprezentanti ai mediului de business va avea loc in luna ianuarie.

Din partea BNR la intalnire au mai participat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR si Nicolae Cinteza, seful departamentului de Supraveghere din banca centrala.