Utilaje tipografice cu un milion de euro de la UE

Autor: Adriana Rosoga 14.12.2009

Tipografia Real din Bucuresti, specializata in tipar publicitar, formulare si tipizate financiar-contabile, care a rulat anul trecut afaceri de 5,1 mil. euro, are in derulare un proiect pentru achizitionarea de utilaje tipografice pentru care va primi fonduri nerambursabile de un milion de euro.

"Capacitatea de productie actuala permite procesarea a 1.200 de tone de hartie anual, realizand o cifra de afaceri de 5 milioane de euro. Capacitatea de productie se va dubla dupa achizitionarea utilajelor, ajungand la 2.500 de tone pe an, cifra de afaceri urmand sa creasca la 10 milioane de euro anual. Calitatea produselor realizate de utilajele achizitionate va fi de cel mai inalt nivel european, asigurand o crestere durabila a tipografiei", spune Cristian Varban, directorul general al Tipografiei Real.

Proiectul "Cresterea competitivitatii in domeniul tiparirii materialelor publicitare - Tipografia Real" a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Un sistem inovativ si ecoeficient de productie".

"Intreaga finantare a proiectului, achizitia utilajelor, va trebui sa provina din credite. Din resurse proprii finantam stocurile de materii prime si produse finite si costurile cu derularea activitatii."

Cristian Varban spune ca principala dificultate este in acest moment obtinerea creditului necesar pentru achizitia utilajelor din proiect. "Ca urmare a rezultatelor slabe ale firmei din ultimul an din cauza crizei, suntem neatractivi pentru banci. Practic suntem blocati. Am fi ajutati daca prefinantarea (sume acordate in avans - n.r.) s-ar acorda si pentru rambursarea intr-o singura transa si ar fi dedusa din ultima transa de rambursare, in conditiile in care acum se deduce din prima rambursare. Un mare ajutor ar fi daca utilajul achizitionat ar putea fi pus gaj pentru obtinerea creditului necesar", spune directorul tipografiei Real, care are 150 de angajati. "Daca vom implementa proiectul, vom mai angaja inca 20 - 30 de persoane."

Cine ia banii:

Compania: Tipografia Real din Bucuresti

Obiect de activitate: tipar publicitar, formulare si tipizate financiar-contabile

Proiectul: "Cresterea competitivitatii in domeniul tiparirii materialelor publicitare - Tipografia Real"

Suma solicitata de la UE: 1 mil. euro

Cifra de afaceri in 2008: 5,1 mil. euro