Editorial: De unde va reveni cresterea?

Autor: Catalin Lupoaie 14.12.2009

Primele sase luni din 2010 vor fi foarte complicate pentru industria constructiilor, in conditiile in care dezvoltatorii au cam finalizat ce au inceput in anii trecuti si nu au inceput proiecte noi. "In cel mai bun caz, cresterea va fi reluata in mai 2010", "anul viitor va fi unul de functionare in regim de avarie" sau "mai devreme de mijlocul anului 2012 nu intrevad o crestere a pietei constructiilor", sunt doar cateva dintre declaratiile facute recent de managerii si antreprenorii din constructii referitoare la asteptarile pentru anul viitor.

Cel mai afectat sector va fi cel rezidential, unde nu va fi inceput niciun proiect major de locuinte, mai ales in prima parte a anului viitor. In ansambluri mari de locuinte sunt circa patru mii de apartamente in curs de finalizare in prezent, dintre care doar 2.500 de apartamente sunt vandute, potrivit unei analize publicate in numarul curent al revistei Business Construct. In acest context, dezvoltatorii vor fi mai interesati sa vanda apartamentele pe care le au deja finalizate decat sa inceapa proiecte noi. Mai mult, domeniul comercial si cel al birourilor va continua sa sufere din lipsa cererii. In acest context, de unde va veni salvarea?

Constructorii pariaza pe o absorbtie mai eficienta a fondurilor europene nerambursabile, avand in vedere ca in perioada 2007-2009 au fost foarte putine finantari atrase de Guvernul roman. Potrivit ultimelor date disponibile, la infrastructura n-au fost atrase decat 20 de milioane de euro, din totalul de 4,5 miliarde de euro repartizate de UE pentru Romania in perioada 2007-2013. Practic, banii UE au fost utilizati doar pentru proiecte de consultanta, pentru ca Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor nu era auditata. In toamna s-a

finalizat acest proces si astfel in 2010 ar putea fi atrase sute de milioane de euro pentru constructia de autostrazi. Constructorii asteapta cu interes si extinderea proiectelor de infrastructura de mediu (statii de epurare, retele de apa si canalizare), finantate de UE, precum si a investitiilor generate de Programul Operational Regional (POR), unde s-au incheiat deja contracte de 1 mld. euro. Alte sectoare care ar putea sa-si revina sunt cel industrial si cel logistic, unde deja au fost anuntate proiecte noi a caror constructie va incepe anul viitor.

www.businessconstruct.wordpress.com