PNL a pus un picior in barca guvernarii. Cale deschisa pentru un guvern de dreapta

Autor: Iulian Anghel 15.12.2009

PNL a renuntat la exclusivitatea de a propune premierul in eventualitatea in care ajunge la guvernare. Chiar daca jocurile nu sunt facute, drumul spre formarea unui guvern de dreapta (PD-L, PNL, UDMR) este deschis.



Conditiile sunt favorabile dupa ce ieri Curtea Constitutionala a respins cererea PSD de anulare a alegerilor din sase decembrie, pasul urmator fiind validarea lui Traian Basescu ca presedinte si depunerea juramantului de catre acesta.

Liberalii l-au desemnat ieri premier pe liderul PNL, Crin Antonescu, in cazul in care acest post va reveni partidului lor. Dar nu au mai conditionat guvernarea de prezenta acestuia in fruntea Guvernului, afirmand ca ar accepta si un independent in aceasta functie. Potrivit lui Antonescu, PNL va contacta toate partidele, iar aseara urma sa ia legatura cu Emil Boc, seful PD-L.

Surse din PSD spun ca Antonescu i-a dat de inteles lui Mircea Geoana ca va intra intr-o guvernare cu PD-L si UDMR. Presiunea pentru intrarea la guvernare alaturi de PD-L a venit din teritoriu, iar liderii PNL nu au mai refuzat ieri, transant,o coalitie cu PD-L, cum o facusera inainte.

Este asteptata acum decizia Curtii Constitutionale la cererea PSD de anulare a turului doi al prezidentialelor. Daca Curtea nu produce o surpriza de proportii decizand repetarea scrutinului, validarea mandatului prezidential al lui Traian Basescu si depunerea juramantului de catre acesta va reprezenta punctul de cotitura al tatonarilor politice care se vor transforma in negocieri pe un program si pe oameni.

PSD cere ancheta parlamentara pentru alegeri

PSD a continuat ieri sa sustina ca alegerile au fost fraudate si a cerut alcatuirea unei comisii speciale de ancheta a Parlamentului care sa probeze fraudele.

Pornind de aici, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ca cea mai potrivita formula de guvernare este aceea ce ar rezulta din majoritatea PSD, PNL, UDMR care l-a sustinut in alegerile prezidentiale. O astfel de majoritate reprezinta, in opinia lui Geoana, "formula optima pentru aceasta perioada", avand si avantajul ca ar reprezenta vointa celor peste cinci milioane de votanti ai sai. "Din punctul nostru de vedere, aceasta majoritate este preferabila. Formula pe care liderii PD-L o avanseaza in aceste zile (guvern minoritar, PD-L, UDMR, minoritati, independenti - n. n.) este o pseudomajoritate formata din bucatele, bazata pe furat parlamentari de ici de colo", a adaugat el.

Un guvern minoritar PD-L, UDMR, minoritati si independenti, are 234 de parlamentari, cu doi mai putin decat majoritatea de 236 de parlamentari (jumatate plus unu din numarul lor) necesara pentru a trece Guvernul de votul Parlamentului. Geoana sustine ca o formula guvernamentala "cu unul, doi parlamentari de stransura reprezinta reteta dezastrului economic si social in Romania".

O majoritate PD-L, PNL, UDMR, minoritati si, eventual, independenti ar fi una mai mult decat suficienta - 313 parlamentari. Jocurile par facute acum, dupa ce PD-L si-a asigurat sprijinul UDMR, al independentilor si al minoritatilor - asadar un guvern care, in extremis, poate trece de Parlament, in conditiile in care mai multi parlamentari din PSD si PNL au anuntat public ca vor sprijini trecerea oricarui guvern.

Din teritoriu s-au facut presiuni asupra liderilor PNL de la centru, iar votul dat la vedere a fost majoritar in favoarea negocierilor pentru intrarea la guvernare. Insa, asa cum arata tabla de sah a politicii de la Bucuresti, este putin probabil ca PNL (care spune ca discuta cu toate partidele) sa poata face o majoritate cu PSD.

Insa PNL nu va intra la guvernare oricum, spun liderii sai. In conducerea partidului s-a stabilit ca liberalii intra la guvernare cu conditia ca puterea sa nu graviteze in jurul presedintelui sau a PD-L. Altfel spus, liberalii vor sa se asigure ca Traian Basescu nu va interfera in actul guvernarii, daca va fi declarat castigator de catre Curtea Constitutionala. Si, de asemenea, vor sa se asigure ca nu vor fi vioara a doua

intr-un guvern condus de PD-L. Numai ca, PD-L a reiterat ieri ca postul de premier nu se negociaza si el trebuie sa revina acestui partid.

Liberalii nu recunosc nici grupul independentilor (18 parlamentari), o parte dintre acestia fiind parlamentari liberali exclusi din partid pentru ca au absentat la votarea motiunii de cenzura prin care Guvernul Boc a fost demis.

Conditiile PNL: