Mihai Ion, Raiffeisen: Marea miza in 2010 va fi ca administratorii sa ii convinga pe investitori sa riste

Autor: Roxana Daniela Pricop 14.12.2009

Seful Raiffeisen Asset Management, care are in administrare peste 200 de milioane de euro, crede ca pentru o crestere sustenabila a pietei fondurilor mutuale este necesar ca investitorii sa fie orientati si catre instrumente mai riscante.



Evolutia industriei de fonduri mutuale anul viitor va depinde de modul in care administratorii vor convinge investitorii sa isi asume mai multe riscuri, dupa ce in ultimii doi ani doar fondurile cu strategii de investitii conservatoare au atras bani de la investitori.

"Marea miza in anul 2010 va fi atragerea investitorilor spre plasamente mai riscante. Acest lucru va depinde in mare masura de cat de capabili vor fi administratorii sa explice investitorilor caracteristicile acestor produse", a spus Mihai Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management (RAM).

Societatea este al doilea mare administrator de fonduri de investitii de pe piata locala. Cu un portofoliu de sase fonduri mutuale, RAM gestioneaza active nete totale de 206 milioane de euro provenind de la peste 22.400 investitori. Administratorul este prezent si pe piata fondurilor inchise de investitii cu fondul Strategii Valutare, care dispune de 38,7 milioane de lei (9,1 mil. euro) de la 128 de clienti. RAM administreaza si conturi individuale de investitii in valoare de 26,5 milioane de lei (6,2 mil. euro).

Si-a consolidat pozitia cu fondul mutual denominat in euro

Ultimul produs lansat de administrator, fondul monetar Raiffeisen EuroPlus a raportat cel mai ridicat ritm de crestere al activelor din industrie, in primele sase saptamani de functionare reusind sa atraga peste 50 mil. euro de la 1.500 de investitori. Fondul a inregistrat subscrieri zilnice de pana la 2 mil. euro.

Fondul este denominat in euro si investeste in instrumente cu venit fix denominate in euro. In prezent, cea mai mare parte a activelor sunt plasate in certificate de trezorerie si titluri de stat, iar 30% din active sunt in depozite bancare in euro.

Aproape 35 de milioane de euro au fost atrasi de la clientii persoane fizice, dintre care doi sunt clienti de private banking si au plasat mai mult de un milion de euro.

"Clientii mari de private banking pot juca un rol important in dezvoltarea industriei. Acestia dispun de sume mari in portofoliu, sunt mai sofisticati si au un apetit mai ridicat pentru risc. Este foarte important pentru administratorii de fonduri sa ajunga la ei", a explicat Ion.

Un alt fond monetar, Raiffeisen Monetar, a fost principalul motor de crestere al activelor aflate in administrarea Raiffeisen AM anul acesta. Activele fondului Raiffeisen Monetar au crescut de la 28,4 mil. lei (7 mil. euro) pana la aproape 570 mil. lei anul acesta (134 mil. euro), fiind principalul motor de crestere pentru activele totale ale administratorului care s-au majorat de zece ori pana la peste 870 mil. lei (205 mil. euro).

Ce scenariu are seful Raiffeisen AM pentru anul viitor

In 2009, administratorii de fonduri monetare au profitat din plin de pe urma dobanzilor ridicate la depozitele bancare-principalul plasament al acestora, a apetitului ridicat pentru economisire al romanilor, dar si de sprijinul acordat de reteaua de distributie bancara. Incepand de anul viitor, odata cu inceperea insanatosirii economice, investitorii isi vor indrepta atentia si spre plasamente mai riscante.

"Este posibil sa avem o usoara crestere economica anul viitor, de pana la 1%. Economia se va stabiliza pe o baza joasa, pentru ca incepand din 2011 sa isi consolideze cresterea. Pe termen mediu, nu cred ca ne vom mai intalni cu cresterile din anii de dinaintea crizei", a continuat Mihai. In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb in 2010, Mihai vede o stabilizare a monedei nationale la nivelul actual.

Reteta de crestere a Raiffeisen AM