Un dezvoltator din Brasov a cerut insolventa ca sa se reorganizeze: clientii nu sunt pagubiti dar banca isi va recupera banii mai tarziu

Autor: Cristi Moga 15.12.2009

Firma Maurer & Kasper Construct, detinuta de doi oameni de afaceri romani cu nationalitate germana, a intrat in procedura de insolventa ca urmare a unei datorii de 1,8 milioane de euro neachitata catre Bancpost, finantatorul proiectului Avantgarden 1 din Brasov. Proiectul, format din 360 de apartamente, a fost finalizat, dar dezvoltatorii mai au de vandut ultimele 25 de apartamente, in timp ce alti aproximativ 40 de cumparatori, care achitasera avansurile, sunt intr-o situatie incerta, in conditiile in care nu au achitat restul de bani pentru a-si primi locuintele. "Nu avem nicio alta datorie decat la banca, de 1,8 milioane de euro catre Bancpost, dar avem valori de patru milioane de euro, echivalentul apartamentelor nevandute. Ceilalti cumparatori s-au mutat, nu este absolut nimeni altcineva pagubit, iar banca isi va recupera banii, dar mai tarziu", a declarat pentru ZF Simon Maurer, unul dintre asociatii companiei. In ultima perioada tot mai multe firme aleg calea intrarii in procedura de insolventa pentru a reduce presiunea din partea creditorilor si a obtine un ragaz pana la trecerea perioadei dificile din economie si imobiliare. "Bancopst nu comenteaza din ratiuni de secret bancar relatiile sale cu clientii. In general, atunci cand am vazut o firma in dificultate care a manifestat o dorinta sincera de a face fata obligatiilor contractuale, dar a avut dificultati temporare de lichiditate, am incercat sa gasim solutii de restructurare. Insa aceste solutii trebuie sa fie agreate de ambele parti", a comentat Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost.

Oamenii de afaceri au mai realizat in Brasov ansamblul Avantgarden 2, format din 180 de apartamente, si au in constructie un al treilea proiect, toate dezvoltarile fiind pe societati diferite (Avantgarden 2 - Maurer & Kasper Imoinvest si Avantgarden 3 - Maurer & Kasper Imobiliar), astfel ca insolventa primei societati nu afecteaza direct celelalte proiecte. Cel de-al doilea actionar al firmei este Daniela Kasper. "In Avantgarden 3 am vandut 320 de apartamente in sapte luni de zile, dar in primul proiect am facut apartamente de lux, mai spatioase, care se vand mai greu. Nu putem muta banii dintr-o firma in alta deoarece riscam sa avem probleme cu celelalte firme", a mai spus antreprenorul roman, care a plecat in 1983 in Germania, de unde s-a intors in urma cu cinci ani. Apartamentele din proiectul Avantgarden 1, aflate spre vanzare, au preturi de 1.000-1.050 de euro/metrul patrat util, inclusiv TVA, si suprafete intre 80 si 110 metri patrati.