Enterprise Investors vrea sa dubleze reteaua de magazine Profi

Autor: Mihaela Popescu 15.12.2009

Fondul Enterprise Investors, care a preluat in noiembrie retailerul Profi pentru 66 mil. euro, vrea sa dubleze reteaua in urmatorii 3-4 ani pana la 130 de unitati. Investitiile planificate in extindere pot fi estimate la 45-50 mil. euro.

Achizitia Profi a fost tranzactia anului in retail si cea mai importanta miscare din segmentul discounterelor, singurul care inca raporteaza cresteri de vanzari in 2009.

"Speram sa dublam numarul de magazine Profi in urmatorii 3-4 ani", a declarat Cristian Nacu, Partener al Enterprise Investors, compania care administreaza fondul de investitii Polish Enterprise Fund VI.

Nacu a mai spus ca imediat dupa aprobarea tranzactiei de catre Consiliul Concurentei a inceput mandatul noului CEO al retelei, germanul Gunter Grieb, unul dintre cei mai vechi manageri expati din retailul romanesc.

Grieb, 40 de ani, a fost pana la jumatatea acestui an directorul de operatiuni (COO) al retailerului de bricolaj OBI Romania, operat de grupul german Tengelmann. El a venit in Romania in anul 2002 pentru a forma echipa care a deschis primele hipermarketuri Kaufland in Romania.

Dupa ce a dus reteaua Kaufland in 27 de locatii, Grieb a parasit compania la jumatatea lui 2007, iar anul trecut a revenit in retailul local, insa pe un segment diferit, cel al magazinelor de bricolaj.

Grieb a fost adus de Enterprise Investors la conducerea Profi in locul lui Caius Crisan, care a decis sa coordoneze in continuare activitatile fostei divizii imobiliare a retailerului Profi, care a ramas in proprietatea vanzatorului.

Reteaua Profi, care opereaza in acest moment 65 de magazine, este al treilea mare retailer alimentar cu discount de pe piata locala, dupa Penny Market si Plus. Anul trecut operatorul Profi a realizat vanzari de 440 mil. lei (120 mil. euro), cifra incluzand afacerile raportate de magazinele Albinuta, preluate in 2007 de la compania lituaniana Maxima Lt.

Achizitia Profi a marcat revenirea Enterprise Investors pe piata de retail din Romania. Fondul polonez de investitii a iesit din acest sector in 2007, cand a vandut reteaua de supermarketuri Artima catre Carrefour pentru 55 mil. euro.

Modelul Artima

In 2005, Enterprise Investors a achizitionat reteaua Artima controlata de omul de afaceri Florentin Banu pentru 17 mil. euro. Pana in 2007, cand a iesit din acest business, fondul a dezvoltat lantul de supermarketuri de la 14 la 21 de unitati utilizand doar resurse proprii ale retailerului.

La scurt timp dupa preluare, Enterprise Investors l-a adus la conducerea Artima pe Clemens Petschnikar, fost sef al retelei de supermarketuri Billa in Romania, iar ulterior a schimbat imaginea magazinelor Artima printr-un rebranding.

In medie, investitiile Enterprise Investors intr-o companie s-au intins pana acum pe o perioada de trei ani. Exit-ul din reteaua Artima i-a adus fondului o suma de peste trei ori mai mare decat investitia realizata in aceasta companie.

In prezent Enterprise Investors este singurul fond de investitii care activeaza in comertul alimentar. Intrat pe piata locala in 2005, cand a achizitionat o participatie minoritara la Orange in valoare de 20 mil. euro, acesta a investit peste 100 de milioane de euro pana in prezent.

Prin fondurile administrate, Enterprise Investors mai detine participatii la Siveco, cea mai mare companie locala de software, si la producatorul de materiale de constructii Macon Deva.

Caius Crisan administreaza investitiile fostului proprietar al Profi

Caius Crisan, care a condus reteaua Profi din 2004 pana la preluarea acesteia de catre Enterprise Investors si care a integrat magazinele Albinuta in 2007, este in prezent directorul general si adminstratorului companiei Rip-Est din Timisoara, detinuta de fostul proprietar al Profi. Rip-Est este fosta divizie imobiliara a retelei locale Profi, avand in proprietate 27 din cele 65 de spatii in care opereaza retailerul in acest moment si mai multe proiecte rezidentiale. "Fostul poprietar al Profi intentioneaza sa investeasca banii din vanzarea retelei tot pe piata din Romania", a declarat

Crisan. Nici reprezentantii Profi si nici cei ai Enterprise Investors nu au dorit sa dezvaluie numele fostului proprietar al retelei, ei precizand doar numele companiei vanzatoare, Duna Waiting Participation. Aceasta companie este controlata de Jean Marc Hendrix, potrivit unor surse din piata.