Adeplast Oradea: Era vitala refinantarea unui credit de 20 mil. euro

Autor: Vlad Anastasiu 15.12.2009

Marcel Barbut, proprietarul producatorului de adezivi Adeplast din Oradea, a contractat un credit de 20 mil. euro de la Unicredit Tiriac Bank, prin care urmareste refinantarea unui credit bancar mai vechi, dar si investitii in dezvoltarea businessului, prin consolidarea segmentului de vopsea si tencuieli decorative.

"Contractarea creditului era vitala. Valoarea creditului este de 20 de milioane de euro si este impartit in doua parti. Un credit pe 7 ani, de circa 13,2 milioane de euro, 800.000 de euro pe 5 ani pentru refinantarea investitiilor pe 2009 in procent de circa 70%, la care se adauga o linie de credit pentru un an, de 5,7 mil. euro", a explicat Barbut. El a precizat ca urmeaza sa refinateze un credit bancar mai vechi, contractat de la banca austriaca Raiffeisen Bank, in valoare tot de 20 mil. euro, din care linia de credit de 5 mil. euro era scadenta la sfarsitul lunii februarie, anul viitor. "Creditul acordat de Raiffeisen Bank este in valoare de 13,16 milioane de euro pentru o perioada de 8 ani si include o linie de credit de 5 milioane de euro, scadenta la sfarsitul lunii februarie anul viitor. Creditul a fost acordat jumatate in lei, jumatate in euro", a adaugat Barbut. El nu a precizat dobanda la care a contractat cele doua credite, insa a precizat ca dobanda in cazul creditului acordat de Raiffeisen Bank s-ar fi dublat in ultimul an. "Dobanzile creditelor sunt lucruri confidentiale, prin contract. Va pot spune insa ca dupa declansarea crizei dobanda pe care o negociasem cu Raiffeisen s-a dublat", a precizat proprietarul Adeplast.

Reprezentantii Raiffeisen Bank nu au oferit detalii despre acest contract pana la inchiderea editiei.

In plus fata de refinantarea creditului, Barbut a mai precizat ca are nevoie de bani pentru dezvoltarea companiei, fiind interesat de segmentul de vopsea si tencuieli decorative, Adeplast detinand o fabrica de vopsele la Oradea. "Avem in continuare nevoie de bani pentru dezvoltare". Pentru acest an, Barbut apreciaza o cifra de afaceri peste nivelul din 2008, cand compania a inregistrat o cifra de afaceri de 31,1 mil. euro si un profit de 2,4 mil. euro.