Basescu este validat astazi de CC si depune luni juramantul

Autor: Magraon Andreea 15.12.2009

Presedintele Traian Basescu (desen) va merge astazi la Curtea Constitutionala (CC) unde ii va fi validat mandatul, urmand ca saptamana viitoare, pe data de 21 decembrie, sa depuna juramantul in fata Parlamentului. Intre timp, cancelariile occidentale i-au adresat presedintelui telegrame de felicitare in care remarca urgentele si provocarile mandatului sau. Iata ce au spus liderii:

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: Sunt convins ca acest nou mandat, pe care vi l-au incredintat romanii, ne va permite sa consolidam relatiile exceptionale de prietenie si cooperare care unesc tarile noastre, in continuitatea parteneriatului strategic pe care l-am semnat impreuna la 4 februarie 2008.

Gordon Brown, premierul Marii Britanii: Astept cu interes sa continuam colaborarea in multe domenii importante in care Marea Britanie si Romania impartasesc interese comune. Sunt incantat de faptul ca v-ati alaturat angajamentului nostru sporit din Afganistan. Ati primit un mandat pentru continuarea actiunilor decisive de reformare a justitiei, aceste reforme asigurand un progres semnificativ in combaterea coruptiei si cresterea performantei in sistemul judiciar.

Mark Gittenstein, ambasadorul SUA in Romania: Romania ca si America trebuie sa aspire la a fi o guvernare a legilor, nu a barbatilor si femeilor, nu o tara unde politica si legea depind de care parte obtine o majoritate de 50% plus unu. Insa in acelasi timp, Romania trebuie sa devina o tara care incearca sa obtina reconciliere si armonie dupa incheierea alegerilor. Pe scurt: este timpul pentru actiune, nu doar pentru certuri.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene: Prima si cea mai urgenta dintre sarcinile pe care trebuie sa le asumati este formarea unui nou guvern, capabil sa aiba o larga sustinere in Parlament. O abordare consensuala si in sensul unitatii este foarte importanta in aceste momente dificile. Sunt convins ca veti continua efortul de modernizare a tarii dumneavoastra, asa cum doreste poporul roman.

Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European: Ca presedinte al Romaniei veti avea o sarcina dificila avand in vedere conditiile economice actuale deosebite din intreaga lume, dar si multe oportunitati de a transforma viata oamenilor in bine. Am observat, in cadrul reuniunilor de la Bruxelles, abilitatile dumneavoastra de negociator si de promotor al valorilor si aspiratiilor romanesti. Imi doresc sa promovati in continuare interesul si vocatia europeana a romanilor.