SAP angajeaza specialisti in soft la un centru de cercetare

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 15.12.2009

Producatorul german de soft va deschide anul viitor divizia de cercetare si dezvoltare din Romania, spune Valentin Tomsa.



Producatorul german de solutii pentru afaceri SAP, unul dintre cei mai mari producatori internationali de soft, va deschide in Romania, in prima jumatate a anului 2010, un centru de cercetare si dezvoltare, a declarat Valentin Tomsa directorul general al reprezentantei locale.

"Este vorba chiar de cercetare - dezvoltare, e o decizie strategica pentru SAP. Nu e o investitie in resurse umane ieftine, ci chiar de cercetare-dezvoltare", a precizat pentru ZF Valentin Tomsa. "Nu putem oferi mai multe detalii acum", a spus el, insistand insa ca producatorul german nu va deschide in Romania un centru de servicii, care sa lucreze pentru clienti locali sau internationali.

Deschiderea de centre de servicii care sa lucreze in mare parte pentru clienti din afara Romaniei este un business care a luat amploare in ultimii ani, peste 5.000 de romani lucrand in asemenea unitati ale unor companii precum HP, IBM sau Oracle.

In ceea ce priveste evolutia afacerilor SAP Romania, Tomsa spune ca furnizorul de soft si servicii va raporta o scadere a afacerilor, pe fondul reducerii numarului de licente vandute si al restrangerii pietei.

Piata locala de software de gestionare a resurselor intreprinderii (ERP - Enterprise Resource Planning) va scadea in acest an cu 20%, la 97,9 milioane de euro, in conditiile in care firmele mijlocii si mari si-au redus cheltuielile, iar proiectele publice sunt amanate sau blocate, potrivit unui studiu al companiei Pierre Audoin Consultants (PAC).

Firma de cercetare si analiza estimeaza pentru acest an ca vanzarile de noi licente de solutii ERP se vor reduce in Romania cu 25%, la 27 de milioane de euro, cu mult sub nivelul de 33 de milioane de euro atins in 2007. In acelasi timp, serviciile de implementare si pregatire vor avea un declin de 20%, la sub 55 de milioane de euro.

"Ceea ce este dramatic este ca recesiunea a prins Romania intr-o situatie mai rea decat celelalte tari din regiune. Pe langa investitiile zero din sistemul public si reducerea de bugete a firmelor private in Romania, companiile mici nu considera ca un sistem ERP este ceva obligatoriu si atunci renunta la el cu o mare usurinta", explica situatia Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al firmei de cercetare si analiza Pierre Audoin Consultants.

Totusi, SAP Romania sustine ca va inregistra profit. "Pentru 2009, ne-am concentrat pe doua obiective, respectiv conservarea profitului si mentinerea echipei, in conditiile scaderii intregii piete a solutiilor pentru afaceri. In mod clar, ne-am atins obiectivul privind conservarea profitului.

N-am pierdut niciun salariat, ba, mai mult, de la jumatatea anului am inceput sa facem angajari, ajungand la o medie de 3-5/saptamana. Avem in prezent undeva intre 80 si 90 de angajati", a afirmat Valentin Tomsa.

El a aratat ca o parte din noii angajati sunt orientati pe segmentul de servicii din piata interna, iar cealalta parte pentru asigurarea de consultanta pe segmentul extern.

In 2009, SAP Romania a incheiat un contract cu un "client mare" din sectorul public si a extins o serie de alte proiecte din segmentul utilitatilor publice, cat si un proiect cu Petrom, a mai spus Tomsa, fara a oferi alte detalii.

Segmentul public a generat, in 2009, 20-30% din veniturile SAP Romania, cu circa 10 puncte procentuale mai putin decat in 2008.