Oltchim a ajuns la un acord cu Petrom pentru petrochimia de la Arpechim

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Petrescu 15.12.2009

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) urmeaza sa finalizeze negocierile cu Petrom Bucuresti (SNP) pentru achizitia firmei Petrochemical Arges, care detine operatiunile de petrochimie de pe langa rafinaria Arpechim Pitesti, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Oltchim.

"S-a ajuns la o intelegere, dar inca se mai fac ultimele negocieri. In mod cert nu s-a semnat nimic deocamdata, dar probabil acest lucru va urma in zilele urmatoare", a spus Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Presa a fost invitata vineri la o conferinta de presa organizata de Oltchim "cu ocazia anuntarii celui mai mare eveniment de pe piata de fuziuni si achizitii din Romania anului 2009", conform invitatiei primite de jurnalisti. La eveniment vor participa directorul general al Oltchim Constantin Roibu si directorul financiar Alexandru Bucsa.

Reprezentantii Oltchim nu au dorit sa ofere informatii suplimentare pe aceasta tema. Reprezentantii Petrom nu au dorit sa comenteze.

Oltchim negociaza de la inceputul lui 2008 cu Petrom preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim, care au fost transferate in 2007 pe o firma nou infiintata, Petrochemical Arges, cu scopul vanzarii. La finele anului trecut, Petrom a sistat livrarile de materie prima catre Oltchim, pe motiv ca acesta nu si-a achitat datoriile restante.

Oltchim, care avea la finele lunii septembrie datorii totale de 1,8 mld. lei (420 mil. euro), a apelat la garantia statului pentru un credit necesar incheierii tranzactiei. Eximbank a acordat Oltchim o garantie de circa 50 mil. euro, care este insa sub investigatie la Comisia Europeana. Oltchim a avut in primele noua luni pierderi de 172 mil. lei la afaceri de 792 mil. lei.

Actiunile Oltchim au crescut ieri pe Bursa cu 15%, capitalizarea companiei ajungand la 17,8 mil. euro.