Mii de angajati de la companiile in insolventa sunt pusi in dificultate

Autori: Adelina Mihai , Mihaela Popescu 15.12.2009

Cele mai mari 14 companii intrate in insolventa, majoritatea cu capital romanesc, au renuntat deja la 5.000 de angajati.



Joburile a mii de angajati din companiile care au intrat in insolventa sunt amenintate, in conditiile in care actionarii, impreuna cu administratorii judiciari au dreptul legal sa desfaca toate contractele de munca, fara sa fie nevoie de parcurgerea procedurilor de concediere colectiva.
"Din punct de vedere legal, in cazul societatilor care intra in insolventa, nu exista interdictii cu privire la efectuarea de concedieri. Dimpotriva, legislatia in materie prevede ca acestea se pot face in regim de urgenta, fara respectarea termenelor prevazute de Codul Muncii pentru concedierile colective", spune Serban Paslaru, partner in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Mai mult, in lege nu se precizeaza o limita a numarului de angajati care pot fi concediati in cadrul companiilor aflate in procedura de insolventa.
Cele mai mari 14 companii care au intrat in insolventa in ultimele luni au pierdut de la sfarsitul anului trecut cateva mii de angajati, in cadrul proceselor de reorganizare care au avut loc atat inainte de demararea procedurii de insolventa, cat si dupa aceea. Astfel, daca la sfarsitul lui 2008, 14 companii cumulau 12.000 de angajati, in prezent, ele mai numara cel mult 7.100 de salariati potrivit datelor centralizate de ZF. Numarul angajatilor care lucreaza in companii intrate in insolventa este cu mult mai mare, ajungand la cateva zeci de mii.
Grupul Pic, care anul trecut era cea mai mare companie cu capital romanesc din retailul alimentar, a renuntat la aproximativ 500 de angajati dupa intrarea in insolventa, in urma cu cateva saptamani.
Inainte de a cere intrarea in insolventa, fratii Ilie si Cornel Penescu si-au reorganizat businessul si au dat afara 1.200 de oameni. Retailerul incearca acum sa supravietuiasca pe o piata in declin cu doar doua hipermarketuri operationale, fata de cinci cate avea la finele lui 2008.
"Anul trecut aveam 3.000 de angajati, iar acum mai sunt 1.300 de persoane pe tot grupul, din care 600 lucreaza in hipermarketuri. Noi am renunta la tot ce se poate vinde pentru a face rost de lichiditati, dar in conditiile actuale din piata nu gasim cumparatori", a declarat Ilie Penescu.

Mai bine de 15.000 de companii au intrat in insolventa de la inceputul acestui an, din cauza scaderii abrupte a vanzarilor si a presiunii creditorilor, una dintre cele mai afectate zone de business fiind cea de retail.
Pana in acest an, doar 2% din firmele intrate in insolventa reuseau sa se reorganizeze si sa isi continue activitatea, restul intrand in faliment. In acest an, pe fondul crizei, firmele specializate recomanda companiilor aflate sub presiunea creditorilor demararea procedurii de insolventa din proprie initiativa, fapt ce le da un ragaz de pana la 4 ani, in care curgerea dobanzilor este stopata, la fel ca si majorarile de intarziere si penalitatile pentru creantele negarantate.
Retailerul de incaltaminte si marochinarie Leonardo, care a intrat in insolventa la inceputul lunii octombrie, a concediat peste 600 de angajati anul acesta si si-a anuntat intentia de a mai face 300 de disponibilizari pana la finele anului. "In cadrul Leonardo exista 1.700 de angajati, iar alti 350 se afla in concedii medicale. Au fost disponibilizati foarte putini oameni de cand a inceput procesul de insolventa. In prima parte a anului, estimam ca se vor concedia aproximativ de 10% din personal", spune Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania, responsabila cu reorganizarea Leonardo.
Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, care are in prezent 700 de angajati, a cerut insolventa, dupa ce datoria de 17,5 mil. de euro catre ING Bank, principalul creditor, nu a putut fi restructurata. Potrivit directorului general Adrian Olteanu, numarul angajatilor s-a injumatatit fata de finalul anului trecut. "Nu am vrut sa realizam concedieri colective, asa ca am avut pe parcursul anului disponibilizari graduale, cu acordul partilor", a spus Olteanu.
Numarul efectiv de salariati care urmeaza sa fie concediati este decis in functie de nevoile concrete ale companiilor. "Nevoia de a pastra, chiar si temporar, un anumit numar de salariati poate sa existe inclusiv in cazul societatilor care ajung sa parcurga etapa lichidarii", mai spune Paslaru.
Multe din companii au decis intrarea in insolventa pentru a-si proteja afacerile si pentru a le reorganiza. "Insolventa este ceva tehnic pentru noi, pe care eu o vad ca o umbrela sub care sa ne adapostim intr-o perioada grea. (...) Nu avem planuri de concediere in perioada urmatoare", spune Florin Balu, directorul general si unul dintre actionarii retelei de fast-food Snack Attack, care a intrat in insolventa in luna iunie a acestui an.
Exista si companii in insolventa care nu mai au niciun angajat in prezent. "Nu avem niciun angajat in prezent. Contractele de munca s-au desfacut inainte sa preluam compania", spune Veronica Junger, noul actionar al companiei de constructii Ozer Construction, pe care a preluat-o dupa intrarea in insolventa.
Pana la inchiderea editiei, reprezentantii SPAR, Mondex, Medeus si Dornafarm nu au raspuns solicitarii ZF cu privire la numarul de angajati din prezent.
"Nu s-au facut disponibilizari dupa intrarea in insolventa a companiei, ci mai devreme. In prezent, avem aproximativ 500 de angajati", spune Cristina Dinu, coordonator marketing in cadrul Trident.
Intrarea in insolventa poate duce la concedieri masive daca angajatorii nu readuc businessurile pe linia de plutire.
"Procedura insolventei presupune parcurgerea a doua etape: etapa reorganizarii, la finalul careia societatea isi poate relua activitatea, daca se reuseste implementarea unui plan de reorganizare, si etapa falimentului, care intervine, intre altele, in cazul in care nu se poate aduce la indeplinire un plan de reorganizare a activitatii", sustine Ioana Dumitru, senior associate in cadrul casei de avocatura Popovici Nitu&Asociatii.