Dauna medie la RCA s-a dublat in patru ani si a sarit de 1.000 de euro. Cum comentati?

Autor: Angela Placinta 16.12.2009

Asiguratorii au ajuns sa plateasca o despagubire medie de peste 1.000 de euro pentru politele auto RCA (raspundere civila obligatorie), dublu fata de acum patru ani, in principal din cauza scumpirii pieselor de schimb pentru autovehicule.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, despagubirea medie platita pentru politele RCA in perioada ianuarie-septembrie 2009 a fost de 4.360 de lei (1.025 de euro), in crestere cu 23% comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Politele RCA sunt o linie de business neprofitabila pentru asiguratori, chiar daca tarifele au urcat in fiecare an. De anul viitor clientii care au cauzat accidente in trecut vor plati mai mult pentru o asigurare RCA.

"Dauna medie a crescut mult anul acesta din cauza scumpirii pieselor de schimb si a schimbarii parcului auto, care este format din masini mai noi, deci cu piese mai scumpe. Fata de 2005-2006 dauna medie s-a dublat, atunci era de circa 2.000 de lei", a declarat Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor generale.

Tecau spune ca in cadrul BCR Asigurari dauna medie pe segmentul RCA este de circa 4.000 de lei, iar frecventa daunelor este de 11%, adica la fiecare 100 de asigurati 11 au un accident.

"Despagubirea medie la RCA a ajuns aproape la fel de mare ca aceea pentru politele Casco, insa acolo frecventa este mai ridicata, de 60%", afirma seful BCR Asigurari. In incercarea de a-si reduce costurile, majoritatea asiguratorilor si-au renegociat anul acesta contractele pe care le aveau incheiate cu service-urile auto, pentru a obtine preturi mai mici.

"Cresterea daunei medii este semnificativa, dar absolut normala, fiind cauzata de cresterea preturilor in service-uri. Toate companiile au renegociat anul acesta contractele cu service-urile auto, tendinta este de diminuare a tarifelor la manopera, pentru ca la piesele de schimb e mai greu", explica Andrei Gluvacov, directorul general adjunct al Euroins (fosta Asitrans).

Costul pieselor de schimb reprezinta aproximativ 70% din valoarea unei daune la RCA.

Jumatate din accidente se rezolva prin constatare amiabila

Asiguratorii au platit in primele noua luni despagubiri totale pentru politele RCA in valoare de peste 1,1 mld. lei, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada din 2008, pentru un numar de aproape 254.000 de accidente (dosare de dauna).

De la 1 iulie a fost introdusa constatarea amiabila a accidentelor auto, astfel incat soferii implicati in accidente usoare (doar cu daune materiale) nu mai trebuie sa treaca pe la politie, evitand astfel cozile interminabile de acolo.

Datele CSA arata ca jumatate din accidentele care au avut loc in perioada iunie-septembrie au fost rezolvate prin constatare amiabila.

"Potrivit raportarilor transmise CSA de catre asiguratori, in perioada iulie - septembrie 2009, numarul de dosare de dauna avizate prin formularul de constatare amiabila de accident a fost de 44.710, reprezentand 53% din numarul total de dosare RCA avizate in aceeasi perioada (85.015 dosare)", potrivit oficialilor CSA.

Fara RCA la tarabe

Mai multe societati de asigurare si brokeri vand in continuare asigurari RCA in spatii deschise, cum ar fi masini parcate sau puncte de lucru ambulante, potrivit CSA, desi acest lucru a fost interzis in urma cu cativa ani.

Potrivit legislatiei in vigoare, politele RCA pot fi vandute numai in agentiile asiguratorilor sau cele ale intermediarilor.