Piata farmaceutica se mentine pe plus in lei dupa primele zece luni

Autor: Ioana David 16.12.2009

Piata farmaceutica locala a crescut cu 12,8% in primele zece luni comparativ cu perioada similara din 2008, cresterea fiind mai accentuata in octombrie, cand avansul a fost de 13,1% fata de octombrie 2008, releva datele companiei de analiza Cegedim.



Pe de alta parte, calculat in euro, piata a scazut cu 2,8% in primele zece luni, in timp ce in octombrie declinul a fost mai redus de numai 1,1%.

"Per total, rezultatele sunt aparent paradoxale. Pe de o parte avem scadere in unitati (in octombrie fata de intervalul similar din 2008 - n.red.) de 8,3% si crestere in zile de tratament, de 2,4%, iar pe de alta parte avem crestere in lei si scadere in euro. Pacientii se comporta diferit: afectiunile serioase, tratabile cu medicamente pe reteta, sunt mai neglijate daca sunt acute (si mai usoare) si creste presiunea celor cronice", a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

Piata farmaceutica are o valoare de aproximativ 150 mil. euro lunar, astfel ca in primele zece luni a sarit de nivelul de 1,5 mld. euro.

Cresteri mai importante in lanturile de farmacii

La nivelul farmaciilor vanzarile au avut o dinamica superioara intregii piete, de 14,4% in primele zece luni din acest an, in timp ce prin spitale s-au vandut cu 2,4% mai multe medicamente (calculat in lei).

"Capacitatea de operare a tuturor companiilor (producatori, distribuitori, farmacii) este afectata de acest mediu bizar, iar costul si riscul sustinerii acestei piete cresc continuu. Daca pentru 2009 performantele sunt oarecum predictibile ( minus 10% in unitati, minus 1% in zile de tratament, plus 10-11% in lei, minus 3-4% in euro), premisele pentru 2010 se anunta mai mult decat ingrijoratoare: in lipsa finantarii rapide si a unei oarecare relaxari regulatorii o parte importanta dintre farmacii (intre 25 si 50%) risca inchiderea, iar 25-30% din produsele de pe piata vor deveni insuficiente in raport cu nevoile pe care le adreseaza", a continuat Craciun.

In timp ce vanzarile de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara reteta) au crescut cu numai 2,4% in primele zece luni ale acestui an, pe segmentul cu reteta a fost consemnat un avans de 17,4%. OTC-urile urmeaza evolutia puterii de cumparare in scadere in ultimul an.

Datele prezentate de Cegedim se refera la iesirile din farmacii calculate insa fara adaosuri comerciale (nivel Pharmacy Purchasing Price PPP).

Cum va fi anul 2010?

In ceea ce priveste anul 2010, principalele tendinte care se contureaza in acest moment se refera la reduceri de personal in distributie, scaderea veniturilor pentru farmacii, opriri temporare de productie de catre producatorii locali si cresteri de preturi la medicamentele fara prescriptie, potrivit unei analize realizate de ZF.

Dupa rate de crestere de doua cifre in ultimii ani (17,7% in 2008, 11,2% in 2007 si 19,2% in 2006), piata farmaceutica a incetinit motoarele in 2009, insa ramane printre sectoarele mai putin expuse efectelor crizei financiare. Cu toate acestea, unele modificari legislative, cum sunt reducerea preturilor in aprilie sau implementarea din octombrie a unui sistem de clawback (taxa pe vanzari), pun presiune pe lichiditatile jucatorilor.

Principalii jucatori pe piata de medicamente sunt Sanofi - Aventis, Hoffmann La Roche, GlaxoSmithKline, Novartis, Servier. Cei mai puternici producatori locali sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, Labormed, Biofarm, Gedeon Richter Romania.

In cifre: