Romania se intoarce la situatia de acum trei luni

Autor: Doina Anghel 17.12.2009

Presedintele PD-L Emil Boc are cele mai mari sanse sa fie desemnat din nou premier de catre seful statului Traian Basescu, dupa negocierile pentru formarea majoritatii parlamentare care s-au terminat aseara tarziu la Cotroceni.



Presedintele Traian Basescu va anunta numele premierului desemnat astazi la ora 10. Potrivit unor surse din PD-L, delegatia partidului prezenta la negocieri urma sa-l propuna din nou pe seful partidului drept premier, desi lui Emil Boc i s-a pus eticheta de "terminat politic" dupa ce a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura in 13 octombrie.

Boc a asigurat de atunci interimatul Guvernului in cea mai instabila perioada politica a ultimilor ani.

Daca va fi confirmat de catre Parlament, Boc va fi primul premier care nu va putea invoca "greaua mostenire", de vreme ce el a tinut fraiele guvernarii in ultimul an de zile.

El a fost validat premier al Aliantei PD-L-PSD in 22 decembrie 2008, iar sedinta pentru reinvestirea lui ar putea avea loc in 23 decembrie 2009, potrivit unor surse parlamentare. Premierul desemnat Liviu Negoita si-a depus ieri mandatul.

Basescu a invitat PSD-ul sa participe la un Guvern de uniune nationala in timpul discutiilor pe care le-a avut ieri cu Mircea Geoana.

"Mi-as dori mult ca Marian Sarbu sa fie din nou ministrul muncii, daca partidul (PSD - n.r.) va fi de acord. Imi cer scuze daca am facut propunerea ca o surpriza, dar este o dovada de incredere in om. La fel cum l-am girat pe Ciolos si pe Ungureanu, la fel l-as putea gira si pe Marian Sarbu", a spus Traian Basescu in timpul consultarilor cu Mircea Geoana.

Dacian Ciolos a fost numit comisar european al agriculturii, iar Razvan Ungureanu, sef al Serviciului de Informatii Externe. Ambii au fost membri ai PNL, iar Traian Basescu le-a sustinut candidaturile la aceste functii.

Primul obiectiv: bugetul

Principalul obiectiv al guvernului sau si primul test dupa investitura va fi trecerea rapida a bugetului de stat prin Parlament, conditie specificata in ultimele luni si de reprezentantii FMI. In prezent, Boc are sprijinul parlamentarilor sai, ai UDMR, minoritatilor nationale si independentilor, care ii asigura cel putin trei voturi in plus fata de parlamentarii PSD si PNL care au ramas in opozitie.

PNL: "Nu" categoric lui Basescu

Daca pana ieri la pranz, Basescu spunea ca spera ca PNL sa se alature in cele din urma PD-L pentru a asigura o guvernare de dreapta, singura care in opinia sa ar putea sa scoata tara din criza, dupa-amiaza presedintele liberalilor Crin Antonescu, care a condus delegatia liberalilor la negocieri, i-a spus raspicat ca partidul sau nu va participa la guvernare, atata vreme cat PNL nu va da premierul sau premierul nu va fi un independent.

"Convingerea mea este ca nu ne vreti in opozitie si nici la putere, dar daca aveti incredere in noi sa participam la guvernare, nu vad de ce v-ar deranja sa avem noi primul-ministru", l-a intrebat Antonescu pe Basescu, dand tonul unui schimb de replici care a amintit de retorica campaniei electorale.

Basescu i-a spus lui Antonescu ca nu mai are niciun interes electoral in viitor, ca nu va mai candida niciodata.

"Nu mai am obiective politice, sunt la capat de cursa, daca vreti sa intelegeti acest lucru bine, daca nu, nu", a spus Basescu. Dupa finalizarea discutiilor, Antonescu a spus jurnalistilor ca PNL ar putea da votul de investitura noului Guvern, daca acesta va avea un program bun.