Misterul s-a elucidat. Ce urmeaza cu titlurile Bancii Transilvania?

Autor: Vlad Anastasiu 16.12.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in crestere, pentru a treia zi consecutiv, si de aceasta data societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, inregistrand un avans considerabil, de circa 2,5% fata de referinta. Cotatia indicelui s-a oprit la peste 24.700 de puncte.

Cel mai mare avans din piata a fost consemnat insa de indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, care a urcat cu 2,53% fata de cotatia de marti, propulsat de actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au urcat cu peste 5%.

"Interesul foarte mare pe titlurile Bancii Transilvania vine pe fondul unor speculatii in ceea ce priveste o posibila intrare in actionariatul bancii a unei institutii straine, ceea ce suresciteaza investitorii. Sunt ordine prea mari pentru investitorii speculativi si se observa ca sunt pachete strategice care se achizitioneaza, prin tranzactiile deal. De altfel cred ca transferurile pe Banca Transilvania sustin intreaga piata, in conditiile in care investitorii ies de pe titlurile bancare si apreciez ca reintra in piata pe SIF-uri", a explicat Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat ieri o apreciere de aproape 5,3%, fiind cel mai mare avans din sectorul bancar, titlurile atingand nivelul de 2,4 lei/actiune, un nou maxim anual.

Imediat dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri Bank of Cyprus a emis un comunicat BVB prin care anunta intrarea in actionariatul Bancii Transilvania cu o participatie de 9,7%, pentru care a platit aproxiamtiv 58 mil. euro.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de aproape 3% fata de referinta, fiind urmate indeaproape de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 2,8% fata de cotatia de marti.

Restul societatilor financiare au consemnat aprecieri cuprinse intre 1,7%, pe titlurile SIF Moldova (SIF2) si 2,7%, pe actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).

"Nivelul de rezistenta pentru SIF-uri pe termen mediu este de fapt maximul anual, respectiv 26.500 de puncte. Sunt sanse sa vedem o spargere a acestui prag pana la sfarsitul anului, intrucat societatile financiare par sa se fi inscris pe o tendinta pozitiva pe termen mediu. O spargere a pragului de rezistenta ar veni ca o confirmare a tendintei de crestere si se poate transforma intr-un prag suport, dar asta incepand cu anul viitor", a precizat Danciu.

"In momentul de fata, aprecierile la nivelul intregii piete vin si in baza diminuarii tensiunilor din mediul politic. Discutiile privind numirea unui nou guvern par sa se apropie de sfarsit, iar atenuarea crizei politice pe plan intern ar putea readuce investitorii straini pe Bursa", mai spune analistul Broker.

In sectorul energetic titlurile Petrom (SNP) au urcat cu 3,2% fata de referinta, la pretul de 0,259 lei/actiune, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis pe minus, cu o corectie de 0,7%.

De urmarit astazi