Dolce incepe razboiul HD cu UPC cu doua posturi gratis pe IPTV

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 17.12.2009

Romtelecom, numarul trei pe piata locala de servicii TV, a inceput sa difuzeze gratuit in urma cu cateva zile posturile HBO HD si PRO TV HD pentru clientii platformei de televiziune prin internet (IPTV), demarand astfel prima etapa a competitiei cu rivalii de la UPC pe segmentul televiziunii de inalta definitie.

Potentialul pietei locale de servicii TV HD - care asigura o calitate a imaginii de cinci ori mai buna decat televiziunea standard, este de cateva sute de mii de clienti, in conditiile in care aproximativ 700.000 de romani si-au cumparat pana in prezent un televizor compatibil HD.

Operatorii au motive sa fie optimisti in ce priveste numarul de clienti pentru acest serviciu avand in vedere si faptul ca romanii se uita cu mult mai mult decat alti europeni la televizor, iar in acest an vanzarile de LCD-uri si plasme au inregistrat scaderi mai mici decat alte categorii de electronice.

Primul furnizor de servicii TV HD de pe piata, operatorul de cablu TV UPC, a ajuns la inceputul lunii noiembrie la peste 3.000 de clienti pentru acest serviciu dupa doar cateva saptamani de la lansare, in conditiile in care compania oferea in pachet doar cinci posturi TV de inalta definitie (TVR, Pro TV, Eurosport, History si Fashion).

Cel mai ieftin pachet de cablu TV de la UPC care include cele cinci posturi TV HD dar si un recorder digital (DVR) costa 65 de lei pe luna. Recorderul digital ofera posibilitatea de a inregistra si revedea ulterior emisiuni TV. UPC ofera gratuit in custodie recorderul digital compatibil cu semnalul HD.

Serviciul IPTV al Romtelecom, care se afla inca intr-o perioada de teste, este disponibil in 10 orase pentru clientii care au o linie de telefonie fixa si acces internet la o viteza de cel putin 8 Mbps, la un cost de 3,45 de euro pe luna pentru un pachet cu aproximativ 20 de posturi TV. Romtelecom ofera insa gratuit serviciul IPTV pana la finele lunii martie 2010 pentru clientii care se aboneaza in aceasta perioada.

Momentan clientii IPTV pot receptiona gratuit si variantele HD ale posturilor PRO TV si HBO insa este foarte probabil ca in viitor compania sa creeze un pachet de programe HD care sa fie disponibile contra cost. Potrivit datelor Romtelecom, pachetele suplimentare de programe vor avea costuri cuprinse intre 3 si 20 de euro pe luna.

Pentru a putea folosi si serviciile IPTV clientii trebuie sa instaleze un nou echipament, receptorul IPTV, pe langa cel utilizat pentru utilizarea serviciilor internet. Unul dintre receptoarele IPTV cu functii HD este oferit gratuit, insa echipamentul compatibil cu semnalul HD care are si functie de recorder digital costa 99 de euro (cu o reducere de 50% in aceasta perioada).

Contactati de ZF, oficialii Romtelecom nu au dorit sa ofere detalii despre numarul de instalari pentru serviciul IPTV, lansat la inceputul acestei luni.

Cei mai mari jucatori de pe piata locala de servicii TV sunt RCS&RDS - 2,5 milioane de clienti, UPC - 1,2 milioane de clienti si Romtelecom - peste 830.000 de clienti.

RCS&RDS a lansat servicii de televiziune HD in Ungaria, insa nu a anuntat pana acum planuri in acest sens pentru Romania, unde este numarul unu pe cablu TV si satelit TV. La jumatatea acestui an in Romania existau 5,7 milioane clienti pentru serviciile TV, dintre care 3,42 milioane erau abonati la cablu TV, iar 2,3 milioane la televiziunea prin satelit.

Walkie-talkie mai ieftin ca mobilul pentru firme

Romtelecom a lansat un serviciu de telefonie mobila pentru companii care le permite utilizatorilor sa comunice gratuit in interiorul grupului ca de pe niste statii de emisie-receptie, dar si sa initieze apeluri catre alte retele de telefonie fixa si mobila, ca de pe un mobil obisnuit. Serviciul Push to talk (PTT) este disponibil la tarife incepand cu 10 euro pe luna (fara TVA) per abonat si asigura apeluri nelimitate si gratuite in cadrul utilizatorilor din companie si apeluri nelimitate catre reteaua Romtelecom. Serviciile de tip PTT se diferentiaza de telefoanele mobile obisnuite prin functii care permit, spre exemplu, unui utilizator sa lanseze un apel de urgenta care sa fie receptionat de toti membrii grupului, intrerupand orice alta convorbire aflata in desfasurare. Serviciile PTT sunt utile, spre exemplu firmelor de paza, iar telefoanele pot fi utilizate si la nivel national, unde reteaua mobila a Romtelecom are acoperire. Spre exemplu, un apel de urgenta initiat din Bucuresti poate fi receptionat si in Craiova. De asemenea, un utilizator poate initia o convorbire cu mai multi utilizatori din grup in cadrul careia singurul apelant care poate vorbi este cel care a pornit apelul. "Asa-numitul walkie-talkie are avantajul de a nu fi limitat in ceea ce priveste acoperirea la un anumit perimetru. Serviciul se adreseaza in special companiilor precum cele de securitate, taximetrie, constructii care au angajati pe teren si au nevoie sa comunice permanent intre ei", a declarat Vasile Voicu, director coordonator managementul produsului, segment business la Romtelecom. Terminalul dedicat este oferit gratuit si este rezistent la socuri, vibratii, umiditate si alte intemperii. In acest moment serviciul este disponibil in zonele de est, sud-est si nord-est ale tarii. Romtelecom ofera acest serviciu pe baza retelei de telefonie mobila in sistem CDMA.