Doua zile de iarna care au paralizat tara: Soferii au stat cate 30 de minute ca sa traverseze o intersectie in Capitala. Oprescu a cerut ajutorul armatei

Autor: Vlad Anastasiu 16.12.2009

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut ieri ajutorul armatei pentru deszapezirea Bucurestiului in urma ninsorilor abundente din ultimele doua zile, dupa ce edilul a semnalat nereguli in activitatea intreprinsa de firmele de salubrizare de sector. Potrivit unui anunt al Primariei Municipiului Bucuresti, Oprescu a contactat reprezentantii Ministerului Apararii Nationale si conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care "si-au aratat toata disponibilitatea, dar din pacate, niciuna dintre aceste institutii nu mai detine utilaje pentru deszapezire".

Oprescu a mai solicitat primarilor de sector si firmelor de salubrizare sa actioneze la capacitate maxima, cu tot parcul de utilaje din dotare, in vederea combaterii efectelor ninsorii, fara intreruperi, iar pe perioada noptii, sa actioneze cu pluguri in formatie de baterie, dupa care sa fie asigurata imprastierea de sare si de solutii antiderapante. Ieri dupa-amiaza, in Capitala actionau in jur de 350 de utilaje de deszapezire, cele mai multe dintre acestea fiind detasate in Sectorul 2, iar cele mai putine in Sectorul 5, respectiv 26 de utilaje apartinand ADP-ului.

"In Sectorul 5, pe Calea Ferentari nu am vazut niciun plug de deszapezire de dimineata pana acum, iar la intersectia dintre Sebastian si Rahova am stat peste 30 de minute ca sa trec. Se circula foarte prost si in restul Bucurestiului, in special pe arterele secundare", a declarat Viorel Tofan, unul dintre soferii blocati ieri in Bucuresti.

Reprezentantii Primariei au mai precizat ca Oprescu urma sa ia ieri dimineata legatura cu primul-ministru si cu presedintele Romaniei pentru a le aduce la cunostinta ca astfel de situatii pot viza siguranta nationala si "pun sub semnul intrebarii capacitatea autoritatilor de a interveni la nivel national".

In tara, zeci de drumuri judetene si nationale erau impracticabile din cauza zapezii, in special in judetele Ialomita, Buzau, Vrancea, Galati si Braila, unde de altfel Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale dim Romania (CNADNR) a luat masura de restrictionare a traficului autovehiculelor de peste 7,5 tone. Avertizarea meteo data de Administratia Nationala de Meteorologie este valabila pana astazi la ora 12:00.