Iesim din criza cand firmele vor incepe sa creeze locuri de munca

Autor: Ciprian Botea 16.12.2009

Guvernul ar trebui sa-si asume anul viitor obiectivul de adoptare a monedei unice europene pentru a putea asigura dezvoltarea pe termen lung a economiei, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

"Banca centrala joaca un rol important in procesul de adoptare a euro, dar rolul crucial trebuie sa revina Guvernului. Trebuie sa ne grabim incet si sa adoptam euro in momentul in care economia este pregatita", a declarat Anghel.

El a evidentiat in acest sens importanta paritatii la care se va realiza trecerea la euro, in conditiile in care un leu prea puternic ar putea afecta exporturile, iar unul prea slab ar pune o presiune sporita asupra inflatiei. Calendarul stabilit de BNR prevede adoptarea euro la 1 ianuarie 2015.

Prognozele BCR indica o crestere cu 0,6% a economiei anul viitor si un avans cu 1,8% in 2011. Pentru 2009, analistii bancii si-au revizuit prognoza privind contractia economiei de la -8% la -7,1% dupa publicarea datelor aferente trimestrului trei.

"Dupa o evolutie economica peste asteptari in trimestrul trei, perspectiva pentru urmatoarele trimestre a devenit mai incurajatoare. Romania ar putea iesi din recesiune in ultimul trimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010, in conditiile in care influenta pozitiva a zonei euro se va mentine", se mentioneaza intr-un raport al BCR.

Chiar daca economia va arata mai bine anul viitor, analistii BCR se asteapta ca somajul sa creasca in continuare, concomitent cu o scadere in termeni reali a veniturilor salariale.

"Iesirea din criza va avea loc in momentul in care mediul privat, bazat pe criterii de eficienta, va incepe sa creeze locuri de munca. In 2010 vom avea crestere economica, dar si crestere a ratei somajului", a spus Anghel. BCR vede o rata a somajului de 9,4% la finalul lui 2010, fata de 7,4% in prezent.

Analistii BCR noteaza ca banca centrala ar putea sa nu isi atinga tinta de inflatie in acest an pe fondul cresterii accizelor la tutun. Acestia estimeaza o inflatie de 4,7% la sfarsitul lui 2009 si de 4,5% la finele anului viitor. Tinta BNR pentru acest an este 4,3%.

Anghel apreciaza totusi ca mai importanta decat atingerea sporadica a tintelor de inflatie este mentinerea in mod constant in aceasta tinta. El apreciaza ca pe parcursul lui 2010 inflatia ar putea atinge minimul ultimului deceniu, sub 4%, dar va reveni pe crestere spre finalul anului.