20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de libertate. Cum comentati?

Autor: Iulian Anghel 16.12.2009

La 17 decembrie, la Timisoara, in urma cu exact 20 de ani, armata si militia deschideau focul impotiva populatiei.

PRO TV incearca sa reconstituie acum Revolutia pas cu pas.

Din 17 decembrie, pana la caderea lui Ceausescu au mai trecut patru zile. De atunci revin intrebarile: unde sunt unii dintre mortii si ranitii revolutiei? Se putea o revolutie fara varsare de sange? Traim mai bine decat in vremea fostului regim comunist? Puteam sa construim, dupa acest moment dramatic, o societate de consum mai rapid decat am facut-o? Avem chiar acea libertate la care am visat? Romania este, indiscutabil, alta decat acum 20 de ani.

Unii dintre oamenii de afaceri cu care ZF a vorbit in aceste zile se aflau in strainatate in momentul revolutiei. "Nu ne-am fi intors daca nu era revolutia" spun ei. A meritat? Da, de vreme ce, la 20 de ani de atunci, se afla tot in Romania si conduc afaceri de milioane de euro. A fost, de cealalta parte, bine si pentru milioanele de romani care au plecat in Occident dupa revolutie in cautarea unor slujbe mai bine platite? La fel de probabil ca da, de vreme ce munca lor incepe sa se vada cu ochiul liber: case noi sau renovate in zone rurale, masini mai scumpe, un trai mai bun.

Sorin Minea, presedintele Angst

"Am participat la Revolutie. Cu o zi inainte, pe 20 decembrie am fost la un prieten, care mi-a zis sa nu ma mai duc la munca a doua zi pentru ca va incepe Revolutia. M-am dus insa la ferma la care lucram si la un moment dat un vacar care avea televizor in camera m-a anuntat ca a inceput. M-a dus cineva pana la Bucuresti si mi-am petrecut o saptamana pe strazi." Stia cineva atunci ce este capitalismul? "Romania are un capitalism balcanic, in formare, care canibalizeaza. Este un pas inainte, insa abia a treia generatie va putea sa inteleaga ce este capitalismul. Nu pot sa nu fiu optimist, dar imi pare rau ca schimbarea are loc asa de lent."

Cum vede Financial Times cei 20 de ani care au trecut de la Revolutie? Click aici