Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 16.12.2009

1. Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din Banca Transilvania pentru 58 mil. euro. Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), pentru 58 de milioane de euro, devenind astfel al doilea actionar al creditorului, dupa BERD, conform unei raportari transmise joi Bursei de Valori Bucuresti de catre institutia financiara cipriota. Anuntul publicat dupa inchiderea sedintei de tranzactionare limpezeste misterul care a planat in ultimele saptamani in jurul Bancii Transilvania, unde se astepta raportarea intrarii in actionariat a unei insitutii financiare importante din Uniunea Europeana.

2. Basescu a negociat cu partidele formarea noului guvern. "Marul otravit" oferit de Basescu PSD - ului: Marian Sirbu, in guvernul de dreapta al lui Boc. Va invit sa reflectati la posibilitatea unui guvern de uniune nationala, i-a cerut Traian Basescu presedintelui PSD Mircea Geoana in timpul consultarilor pentru formarea guvernului care au loc la Cotroceni, dupa ce le-a facut pesedistilor o propunere care i-a lasat muti pentru cateva secunde: fostul ministru al Muncii Marian Sirbu, sa faca parte din guvernul de dreapta format in jurul PD-L. Este un om competent, a spus Basescu, fiind completat imediat de Geoana: sunt mai multi in partid.

3. Franks, FMI: Romania va primi cea de-a treia transa cel mai probabil in februarie 2010. Romania va primi cea de-a treia transa de la Fondul Monetar International (FMI) cel mai probabil in luna februarie a anului viitor, a declarat, miercuri, seful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, care nu exclude posibilitatea ca si transa a patra sa fie primita simultan. "Va fi un calendar foarte strans, dar lucram la programul exact. Anticipam ca misiunea de evaluare va veni in luna ianuarie, iar cand aceasta va fi finalizata vom merge la board cat de repede putem", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

4. Petrom si-a reviziuit investitiile in segmentul de rafinare si iese de pe piata produselor chimice. Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, cu afaceri de 2,22 mld. euro in primele noua luni ale anului, a anuntat ca va reduce capacitatea de productie a rafinariei Petrobrazi, va inchide productia rafinariei Arpechim si va iesi de pe segmentul chimic, unde detine producatorul de ingrasaminte chimice Doljchim, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

5. Bloomberg: Miliardarul Lev Leviev face eforturi pentru a salva de la faliment grupul Africa-Israel, dezvoltatorul celui mai mare mall din Bucuresti. Miliardarul israelian Lev Leviev, considerat in 2007 cel mai bogat om din tara, face eforturi pentru a salva de la faliment grupul Africa-Israel Investments, dezvoltatorul mall-ului AFI Palace din Bucuresti, dupa ce compania a fost afectata grav de caderea pietei imobiliare din SUA, fiind nevoita sa restructureze datorii de 2 mld. dolari. "Cea mai mare greseala a noastra a fost expunerea pe piata din Statele Unite", a explicat atunci "mogulul diamantelor" devenit investitor imobiliar.