Surpriza anului: Bank of Cyprus a preluat 9,7% din Banca Transilvania. Cum comentati?

Autori: Liviu Chiru , Andrei Chirileasa 16.12.2009

Cipriotii au acumulat actiuni pe care au platit 58 mil. euro. Este incert daca se pregateste o preluare integrala.



Grupul cipriot Bank of Cyprus a surprins piata ieri dupa-amiaza cu un anunt privind cumpararea unui pachet de 9,7% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), singura banca locala de top zece cu actionariat privat romanesc.

Banca Transilvania a fost in ultimii ani aproape permanent subiectul discutiilor privind presupuse preluari, insa pana acum nicio tranzactie nu a fost finalizata, desi mai multe grupuri internationale au ajuns in faze avansate de negociere.

Miscarea cipriotilor nu a fost anticipata de piata, majoritatea jucatorilor asteptandu-se ca un nume mare din lumea bankingului international - nemti, francezi, spanioli, italieni - sa faca pasul la Banca Transilvania.

Bank of Cyprus are active de 37 de miliarde de euro la nivel de grup, fata de 4,3 miliarde de euro, cat are Banca Transilvania. Cea mai mare banca locala, BCR, are active de 17 miliarde de euro. Pe piata au aparut discutii in ultima saptamana privind o potentiala preluare a Bancii Transilvania, dupa ce mai multe pachete de actiuni au fost transferate prin tranzactii speciale pe Bursa de la Bucuresti.

Grupul Bank of Cyprus a anuntat ca a cumparat 102,8 milioane de actiuni, reprezentand 9,7% din capitalul Bancii Transilvania, pentru 58 de milioane de euro. Astfel, banca este evaluata la aproximativ 598 de milioane de euro.

Actiunile Bancii Transilvania au crescut in ultimele zile cu 16%, pe fondul mai multor tranzactii speciale derulate pe Bursa, iar de la inceputul anului cotatia actiunilor s-a dublat.

"Bank of Cyprus a derulat aceasta tranzactie doar pentru scopuri investitionale, valoarea platita reprezentand aproximativ de 1,5 ori valoarea activului net", au anuntat cipriotii.

Banca Transilvania a crescut puternic in anii trecuti prin incorporarea profitului net si atragerea de capital de la actionarii principali si de pe Bursa, evoluand de la statutul de jucator regional la cel de banca de top.

Cu peste 500 de unitati, opereaza una dintre cele mai mari retele teritoriale dintre bancile private.

Cel mai mare actionar individual al Bancii Transilvania ramane pentru moment Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 15% din actiuni. Potrivit statutului bancii, actualizat la inceputul acestui an, orice investitor care vrea sa preia peste 10% din actiuni trebuie sa ceara acordul actionarilor, BERD avand ultimul cuvant.

Principalul actionar roman al bancii este Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie, cu 5% din actiuni, in timp ce patru SIF-uri detin circa 14% din actiuni. Printre actionarii Bancii Transilvania se numara si doua fonduri din grupul ING, cu aproape 1%.

De asemenea, trei fonduri americane au intre 0,25% si 0,72%. La sfarsitul sedintei de ieri, pretul actiunilor TLV pe Bursa era de 2,4 lei, iar capitalizarea bancii se apropia de 600 mil. euro.