In insolventa, businessul Trident Sibiu se reduce la jumatate

Autor: Mihaela Popescu 17.12.2009

Reteaua de supermarketuri Trident din Sibiu, aflata in insolventa de circa patru luni, mizeaza pe o cifra de afaceri de 30 mil. euro in acest an, aproape la jumatate fata de valoarea raportata pe 2008, de 55 mil. euro.

Retailerul detinut de sotii Constantin si Alina Mateescu din Sibiu a inchis in acest an un supermarket la Alba Iulia si singurul sau centru comercial, deschis in luna aprilie la Sibiu. Compania a renuntat si la planurile de extindere in Capitala - in acest an urma sa fie deschis primul supermarket Trident din Bucuresti.

"Cifra de afaceri cu care estimam ca vom incheia anul este de 30 de milioane de euro. Conducerea societatii a amanat proiectul de extindere a retelei Trident in Bucuresti, concentrandu-se puternic pe optimizarea activitatii in cele patru magazine de dimensiuni medii si mari existente din Medias, Sibiu, Sfantu Gheorghe si Deva", au declarat reprezentantii Trident Trans Tex, operatorul retelei.

Sotii Mateescu au cerut intrarea in insolventa a companiei la scurt timp dupa ce au inchis centrul comercial Trident Shopping Center din Sibiu, cea mai mare investitie imobiliara a acestora. Proiectul a implicat investitii estimate la 15 mil. euro, din care 10 mil. euro au fost resurse atrase de la Romexterra Bank, potrivit datelor comunicate anterior de Trident. Centrul, ancorat de un hipermarket Trident, a fost inchis la mai putin de jumatate de an de la inaugurare.

Proprietarii retailerului au investit anul trecut 4 mil. euro intr-un depozit de legume si fructe in Sibiu pentru a sustine dezvoltarea retelei.

Inainte de a cere intrarea in insolventa a businessului, ei au incercat sa acceseze un credit pentru capitalizarea companiei, insa fara rezultat.

Trident Trans Tex are in prezent credite nerambursate de 21 mil. euro de la banci si datorii de 4-5 milioane de euro catre furnizori si alte companii, conform reprezentantilor companiei.

Cauta cumparator pentru centrul comercial din Sibiu

Sotii Mateescu mizeaza acum pe vanzarea unor active pentru a-si diminua datoriile.

"Tinand cont de faptul ca activitatea Trident Shopping Center este suspendata, acesta poate fi considerat un activ de vanzare", au mentionat reprezentantii Trident.

Acestia au mai precizat ca tranzactiile imobiliare i-au ajutat anul trecut sa finanteze dezvoltarea centrului Trident Shopping Center. "In primavara anului 2008 au fost instrainate terenuri de aproximativ 2 milioane de euro, bani care au fost investiti in realizarea Trident Shopping Center Sibiu."

In acest moment se finalizeaza tabelul creditorilor companiei, pentru ca anul viitor sa fie prezentat acestora planul de reorganziare al businessului. La finele anului trecut compania avea aproximativ 900 de angajati.

Cel mai greu an pentru retailerii romani

Sotii Mateescu au deschis primul supermarket Trident in 2004 si au extins reteaua pana la 6 unitati in primavara acestui an, mizand si pe formatul de hipermarket in locatii precum Deva, Sibiu si Sfantu Gheorghe.

Primul business al proprietarilor Trident a fost o afacere de import de haine. Sotii Mateescu si-au dezvoltat afacerile intrand apoi in domenii precum exploatari forestiere, transport intern si international de marfa si imobiliare.

Pe fondul contractarii consumului si inghetarii creditarii, cei mai mari trei retaileri alimentari romani, retelele PIC, Trident si SPAR, au intrat in insolventa in a doua jumatate a acestui an la cererea actionarilor acestora.

Creditorii au expuneri de peste 100 de milioane de euro la insolventele celor trei companii.