Ministerul Dezvoltarii: Costul certificatului energetic este nesemnificativ

Autor: Catalin Lupoaie 17.12.2009

Ministerul Dezvoltarii sustine ca o eventuala crestere cu 10% a pretului la locuinte in urma introducerii certificatului energetic este doar o speculatie imobiliara, costul certificarii, raportat la suprafata utila a apartamentului, fiind un procent nesemnificativ. Pretul mediu pentru certificarea locuintei este de 1-2 euro/mp.

Recent, notarii si consultantii imobiliari au solicitat amanarea termenului de aplicare a Legii 372/2005, care impune existenta de la 1 ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, achizitia sau inchirierea de locuinte, considerand ca prevederea va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.

Cu ajutorul certificatului energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului.

Apartamentul este ulterior incadrat intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata - la clasa G - eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie.