SUA acuza Intel de practici ilegale

Autor: Andrei Constantinescu 17.12.2009

Comisia Federala pentru Comert a SUA a acuzat grupul Intel, cel mai mare producator de cipuri pentru computere la nivel mondial, ca si-a folosit ilegal pozitia dominanta de pe piata, in ultimii zece ani, "pentru a sufoca concurenta si pentru a-si intari monopolul", transmite Bloomberg.

Potrivit autoritatilor, Intel a incercat sa blocheze produse "superioare" ale rivalilor si a lipsit consumatorii de optiuni si inovatie in ultimii zece ani. O audiere a cazului ar putea avea loc in septembrie 2010 in fata unui judecator pentru legislatie in domeniul comercial al comisiei.

"Intel s-a angajat intr-o campanie destinata controlului amenintarilor la adresa propriului monopol", a afirmat A. Feinstein, directorul pentru competitie al institutiei, intr-un comunicat.

Grupul, cu sediul in California, controleaza peste 80% din piata mondiala a cipurilor pentru computere si s-a confruntat cu mai multe anchete privind paracticile concurentiale in ultimii zece ani. In noiembrie, Intel a acceptat sa plateasca grupului rival AMD un miliard de dolari pentru a incheia amiabil un litigiu vechi de patru ani.

Acuzatiile aduse impotriva Intel ar putea semnaliza ca administratia Obama va fi mult mai agresiva in ceea ce priveste regulile antitrust, scrie Bloomberg. Dosarul impotriva Intel este cel mai mare caz antitrust de la cel initiat in timpul administratiei Clinton impotriva Microsoft, in anul 1998.

"Acest dosar confirma ceea ce multi au suspectat: aplicarea regulilor antitrust va fi mult mai dura in administratia Obama", a declarat Harry First, profesor de drept la Universitatea din New York. "Multi oameni au sesizat ca in timpul administratiei Bush aplicarea legilor a fost una slaba. Vad acest dosar ca un semnal ca administratia isi va relua rolul de a aplica agresiv legile antitrust", a adaugat el.

Totusi, mai multi avocati specializati in asemenea dosare au notat ca investigatia impotriva Intel a inceput inainte de instalarea in functie a lui Obama si de catre oameni pusi in functie de George W. Bush.

Potrivit acuzatiilor aduse de Comisia Federala pentru Comert a SUA Intel a incalcat principiile unei competitii corecte, folosind un sistem de "premii si amenintari" in raport cu producatori de computere precum Dell, HP si IBM pentru a-i aduce in situatia de a nu folosi produsele rivalilor.

Primele audieri in acest caz ar putea fi tinute in septembrie 2010, a anuntat FTC, care a precizat ca a inceput investigatiile in acest caz in iunie 2008.

In replica la acuzatiile Comisiei Federale pentru Comert, grupul american a declarat ca a concurat corect si respectand legile, iar actiunile sale au adus "beneficii" utilizatorilor. Industria microprocesoarelor este competitiva, iar preturile au scazut la o rata mai rapida decat in orice alta industrie, potrivit unei declaratii a Intel.

Comisia Europeana a amendat in luna mai compania Intel cu cea mai mare sanctiune financiara impusa pana la acea data unei companii, dupa ce autoritatile au stabilit ca producatorul american a incercat sa scoata de pe piata rivalul AMD, acordand stimulente financiare distribuitorilor care refuzau sa vanda produsele concurentei.

Investigatia autoritatilor europene a durat opt ani de zile. Intel a contestat amenda, sustinand ca oficialii europeni au interpretat gresit unele probe de la dosar.