Multumesc ca nu am fost nevoit sa trag

Autor: Cristian Hostiuc 17.12.2009

Pe mine Revolutia din 1989 m-a prins in armata, intr-o cazarma din Turda, numarand zilele pana la eliberare.

Rememorand acum cum au fost acele zile din decembrie, trebuie sa-i multumesc lui Dumnezeu si celor care l-au executat pe Ceausescu ca Revolutia s-a terminat rapid. Suna cinic, dar pentru mine cea mai mare multumire este ca nu am fost nevoit sa impusc pe cineva si ca nu am primit ordin sa trag in populatie daca lucrurile ar fi degenerat. Aproape trei saptamani am avut in mana o arma, paltonul era plin de gloante, iar inconstienta batea orice ratiune. Un om/soldat cu o arma in mana devine foarte puternic, credeti-ma.

La mine in unitate militarii s-au impuscat intre ei, fara sa vrea, pentru ca nu am avut conducatori responsabili. Pusi in fata unei situatii de razboi in acele zile, ofiterii nu au fost capabili sa-si tina soldatii in siguranta. Si acum imi amintesc cum seful meu direct, un maior, ma ruga sa stau cu el sa-l apar, pe el personal, cand se tragea. Dar se tragea de aiurea, noaptea, unitatile intre ele, pentru ca niciun ofiter nu a fost in stare sa strige opriti focul. Iar soldatii mai cereau munitie. Am fost sanitar si am dus la morga, daca imi mai amintesc bine, patru soldati ucisi din greseala de camarazi de-ai lor, noaptea, in schimburile de focuri. Cand se tragea undeva, atunci toti trageau imediat, in gol. Daca nu ar fi fost omorat Ceausescu rapid, nu stiu ce s-ar fi intamplat si din punctul meu de vedere executia a fost cea mai buna decizie.

Nu as fi vrut sa fiu fata in fata cu populatia, pentru ca daca as fi primit ordin, as fi tras. Pot/putem fi liberi acum pentru ca atunci cativa oameni constient si inconstient au iesit in strada, iar altii au luat decizia de a-l executa pe Ceausescu. Ce a fost atunci, revolutie populara, lovitura de stat, au fost teroristi sau nu, nu am un raspuns. Cine a preluat puterea, de ce, cum au ajuns acolo, pentru mine nu mai conteaza atat timp cat nu am fost nevoit sa trag. Dupa aceea am fost liber. Multumesc celor care au facut Revolutia.