Special: 20 de ani de la Revolutie: Iliescu: Abia peste 20 de ani Romania va fi echivalenta cu media Europei dezvoltate

Autor: Liviu Dadacus 20.12.2009

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu estimeaza, la 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, ca, in mare, asteptarile de atunci s-au indeplinit si estimeaza ca abia peste 20 de ani Romania va fi la nivelul mediei Europei dezvoltate.

Ion Iliescu spune ca schimbarea de regim din urma cu 20 de ani a venit ca un lucru normal, in conditiile in care comunismul disparea din restul statelor din Europa de Est.

"Atunci toti asteptam aceasta schimbare. Era lucrul care plutea in atmosfera. Pe de o parte, se misca lumea in jurul nostru. In toate celelalte tari existau asemenea semnale, informatii, in timp ce la noi eram cu totii apasati de o atmosfera de control, de suspiciune, de supraveghere, combinata cu agravarea continua a conditiilor de viata ale oamenilor, in plan economic, in plan social: lipsa alimentelor pe piata, cozile acelea imense la carne, la paine, la urechi de porc, la gheare de pasare, si caldura putina si asa mai departe. Deci fierbea societatea romaneasca. Era clar ca era o incarcatura uriasa care trebuia sa izbucneasca", a declarat Iliescu.

Toata lumea isi dorea in acele momente in primul rand libertate, pentru ca era incorsetata libertatea de gandire, de exprimare, de manifestare, de organizare, trecerea de la dictatura spre democratie.

"Si, pe de alta parte (oamenii mai doreau n. red.) modificari de substanta in economia centralizata, dirijata de birocratia de stat, si trecerea spre o economie libera performanta. Eu cred ca, in esenta, aceste asteptari si obiective ale Revolutiei s-au indeplinit", considera primul presedinte al Romaniei democrate.

Dupa parerea lui Iliescu, procesul cel mai greu a fost reformarea economiei nationale, alinierea ei la economiile performante din Europa de Vest. "Din acest punct de vedere s-a pierdut mult, s-a prabusit o anumita structura economica, au aparut elemente noi. Acum sectorul privat este predominant in economia noastra."

Dar trecerea catre capitalism s-a facut cu greutati si cu fenomene negative. Iar cel mai negativ fenomen in plan social si ceea ce jeneaza cel mai mult este acumularea de bogatie in randul unei minoritati si mentinerea saraciei pentru categorii foarte mari de oameni, mai crede Iliescu.

Intrebat unde crede ca se afla Romania in prezent, Iliescu a raspuns ca tara noastra se afla cu mult in urma Europei, dar ca acest lucru este normal.

"Intr-un fel, repetam istoria Italiei de dupa razboi, a Greciei, Spaniei, Portugaliei, tari care au cunoscut un exod dupa razboi, care acum au devenit receptoare pentru imigranti, inclusiv pentru romani."

Marile victorii ale Romaniei in cei 20 de ani de la caderea comunismului sunt intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Abia dupa ce am facut acesti pasi romanii au putut circula liberi prin Europa. Acest lucru a fost benefic pentru ca "unii si-au gasit posibilitati, pierzand locurile de munca in tara, sa lucreze in Italia, in Spania, in Franta".

Procesul in sine, de transformare radicala a societatii, trecerea de la o calitate la alta s-a dovedit insa a fi foarte complicat, in principal din cauza mentalitatii umane. "Pe planul mentalitatilor, progresele sunt mult mai lente si ramane pentru noi o tema a generatiilor viitoare. Probabil ca vom mai trai alti 20 de ani de zile in care sa ne saltam, ca avem problema fundamentala a Romaniei - decalajele enorme care ne despart de tarile dezvoltate", considera Iliescu.

Asadar, Romania mai are de facut in continuare eforturi pentru a consolida baza materiala a dezvoltarii noastre, fundamentele economice ale unei economii moderne, iar pentru aceasta trebuie sa folosim oportunitatile pe care ni le ofera calitatea de membru al Uniunii Europene, crede Ion Iliescu.

Fostul presedinte mai spune ca dupa revolutie toata lumea stia ca Romaniei nu ii vor fi de ajuns doar 20 de ani pentru a recupera decalajul fata de Europa de Vest.

Atunci "s-a prabusit o lume, un sistem, o economie. Erau intreprinderi industriale construite intr-o anumita conjunctura cu sistem de subventii de la stat. (...) A fost o prima realitate cu care ne-am ciocnit imediat, ca n-am mai putut sa mentinem acest sistem centralizat. S-a descentralizat economia si dupa cateva luni de zile au inceput toti sa ceara de la Guvern sprijin".

In final, Iliescu a declarat ca "vor fi inca 20 de ani pana cand - generatiile de atunci - sa traiasca intr-o Romanie care sa fie echivalenta cu media Europei dezvoltate".