Sortilemn Gherla si-a bugetat vanzari de 27 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 20.12.2009

Conducerea companiei Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanti furnizori locali ai grupului suedez IKEA, estimeaza ca va realiza in 2010 o cifra de afaceri de 27 mil. euro, nivel similar cu cel estimat pentru acest an, cand vanzarile s-au redus cu 25%.

"Criza financiara influenteaza si acum evolutia afacerilor Sortilemn, astfel ca vanzarile de fotolii sunt in continua scadere. Cresteri inregistram doar pe segmentul mobilierului pentru copii, insa atentia noastra se va concentra in perioada urmatoare pe dezvoltarea unor noi produse pentru clientii externi, in conditiile in care pe piata interna nu se observa inca imbunatatiri", a declarat pentru Michael Brandhuber, manager general si actionar majoritar al Sortilemn.

In 2008 peste 70% din productia Sortilemn a fost contractata de IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.

In prima parte a anului conducerea Sortilemn a redus numarul angajatilor cu 220 de persoane si a incercat sa reduca din costurile cu materia prima. Anul trecut numarul mediu de angajati ai Sortilemn era de 1.000 de oameni, fata de 1.200 de salariati in 2007.

"Nu renuntam la planurile de a ne orienta spre cresterea vanzarilor pe piata locala in conditiile in care evolutia afacerilor la export este influentata de scaderea comenzilor din partea clientilor traditionali, trend care estimam ca va continua si in urmatoarea perioada de un an, un an si jumatate", a spus managerul general Sortilemn.

Potrivit oficialilor Sortilemn, compania intentioneaza sa deruleze o investitie intr-o electrocentrala care sa functioneze pe baza de deseuri lemnoase, aceasta investitie urmand sa se desfasoare intr-un interval de aproximativ un an si jumatate.

Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.