Primaria si BCR, litigiu de milioane de euro pe chiriile din „cladirea Bancorex”

Autor: Cristi Moga 20.12.2009

Primaria Capitalei si Bucharest Financial Plazza (BFP), o subsidiara a grupului Erste BCR, se judeca intr-un proces cu o miza de milioane de euro, cu privire la suma pe care municipalitatea ar fi trebuit sa o incaseze in cei 12 ani de exploatare a cladirii BFP de pe Calea Victoriei, cunoscuta si sub denumirea de "cladirea Bancorex".

Primaria s-a asociat pentru realizarea acestui proiect inca din 1993 cu firma Bouygues, contributia municipalitatii fiind terenul de sub actuala cladire, cu o suprafata de 3.500 de metri patrati, in timp ce francezii si-a asumat costurile de proiectare si constructie a imobilului.

Ca urmare a asocierii, sumele obtinute din chirii ar fi trebuit impartite direct proportional cu "valoarea definitiva a terenului", respectiv "costul global definitiv al proiectului", spun avocatii Primariei.

Intre timp, pe relatia Bouygues - Bancorex - BCR cladirea a intrat in portofoliul Erste, care ocupa o buna parte din spatiile cu o suprafata de 31.000 mp ale cladirii.

"Primaria a primit aproximativ 800.000 de dolari cu titlu de dividende (participare la beneficii) si ar fi trebuit sa primeasca, dupa parerea noastra, (...), la o medie de 25 euro/mp/luna timp de 12 ani intre 8 si 10 milioane de dolari pana acum", spune avocatul Stefanica Daniel, partener al firmei Stefanica & Florea, avocatul Primariei in acest caz.

Potrivit evaluarilor initiale, raportul dintre valoarea terenului de sub cladire si constructia propriu-zisa era de 1 la 8 - cinci milioane de dolari terenul, respectiv 40 de milioane de dolari constructia. In conditiile in care veniturile din exploatarea cladirii pe o perioada de 12 ani (1997-2009) pot fi estimate la 60-80 de milioane de euro, suma pe care Primaria ar fi trebuit sa o incaseze este mult mai mare de 800.000 de dolari. Procesul dureaza de cinci ani, iar joi era programat un nou termen de judecata.

"Ce va pot eu spune la acest moment este ca exista un litigiu pe rolul instantelor din Bucuresti in plina desfasurare. Asteptam o solutie a instantei in care avem toata increderea, iar apoi putem discuta pe fondul problemei", a declarat Radu Tulei, coordonatorul departamentului juridic al firmei Bucharest Financial Plazza, in portofoliul careia se afla cladirea. Firma este o subsidiara a societatii Financiara SA, controlata la randul ei de BCR. Avocatii austriecilor pentru acest proces sunt din cadrul firmei Voicu & Filipescu.

Potrivit unor declaratii mai vechi ale reprezentantilor BCR, banca platea in 2003 aproximativ 3,5 milioane de dolari anual pentru inchirierea a 56% din suprafata imobilului, unul dintre primele turnuri moderne de birouri construite in Capitala, avand o inaltime de 83 de metri si 17 etaje.

In prezent, in cadrul cladirii din vecinatatea palatului CEC isi mai au birourile firme precum GTS Telecom, British Airways, ABB, Omniasig sau Reuters.

In acest an, pe fondul livrarii unui numar important de proiecte de birouri, chiriile au scazut, iar tot mai multe spatii sunt goale. Cu toate acestea, birourile din zonele centrale ale Capitalei, cu acces la mijloacele de transport in comun, au fost mai "protejate" de presiunile chiriasilor.