CEZ incheie pana la sfarsitul anului instalarea a 40 de turbine eoline in Dobrogea

Autor: Roxana Petrescu 21.12.2009

Grupul de utilitati ceh CEZ, care dezvolta in Dobrogea cel mai mare parc eolian din Europa construit pe uscat, va finaliza pana la sfarsitul acestui an instalarea primelor 40 de turbine din cele 240 pe care proiectul le va avea la final.
In total, parcul din Dobrogea, care va fi construit in doua localitati, Fantanele si Cogealac, va avea 600 de MW, aproape cat un reactor nuclear de la Cernavoda si va fi finalizat in anul 2011, in urma unei investitii de 1,1 miliarde de euro.
Cele 40 de turbine care sunt acum montate fac parte din prima parte a proiectului de la Fantanele, unde se vor instala 139 de turbine eoliene, fiecare cu o capacitate instalata de 2,5 MW.

In 2010, multe turbine asteapta vantul
"Pana la sfarsitul acestui an vor fi instalate aproximativ 40 de turbine. Prima parte a proiectului va fi pusa in operare si finalizata in prima parte a anului 2010", spun reprezentantii CEZ.
Primele turbine din parcul eolian dezvoltat de CEZ, care este primul de amploare din Romania, au fost instalate la sfarsitul verii, proiectul avand o usoara intarziere fata de termenele anuntate initial. Potrivit reprezentantilor CEZ, prima faza a proiectului, cea de la Fantanele, urma sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, intreg proiectul urmand sa fie functional la sfarsitul anului 2010.
In ceea ce priveste constructia parcului de la Cogealac, care va avea 101 turbine eoline si o capacitate de 252,5 MW, aceasta va incepe in 2010, dupa primirea tuturor avizelor.

Toate eolienele sus in 2011
"Finalizarea celei de-a doua parti a proiectului eolian CEZ este planificata in anul 2011, atunci cand va fi pus in operare in totalitate", spun reprezentantii CEZ.
Toate cele 240 de turbine pentru parcul eolian pe care cehii il vor realiza in Dobrogea sunt livrate de americanii de la General Electric, unul dintre cei mai mari furnizori globali de tehnologie pentru industria energetica.
Cehii, care se afla la prima lor experienta in ceea ce priveste montarea uni parc eolian de dimensiuni semnificative, spun ca proiectul va pastra parametrii anuntati inca de la inceput si ca avansarea lucrarilor la acest proiect nu a pus pana acum problema unei eventuale redimensionari.
"In faza de avizare a proiectului s-au efectuat mai multe studii referitoare la impactul tehnic, cum ar fi, de exemplu, asupra retelei nationale de transport al energiei electrice si la impactul asupra mediului. Aceste studii au fost aprobate in timpul dezvoltarii proiectului de catre autoritatile romanesti competente si verificate de catre CEZ inainte de a lua decizia de a investi in parcul eolian de la Fantanele si Cogealac. Implementarea proiectului, desfasurata in prezent de grupul CEZ, a dovedit ca toate concluziile analizei initiale au fost corecte, acesta colaborand strans atat cu autoritatile, cat si cu operatorul retelei nationale de transport al energiei electrice pentru realizarea acestei premiere nationale", spun reprezentantii CEZ.
In ceea ce priveste costurile cu conectarea acestui proiect gigant la reteaua nationala de transport al energiei electrice, acestea vor fi suportate de catre investitor. "Aceste costuri au fost agreate de catre investitor impreuna cu operatorul retelei nationale de transport al energiei electrice si vor fi suportate in cadrul acordului de racordare", explica CEZ.
Cehii de la CEZ au intrat pe piata locala in 2005, odata cu finalizarea procesului de privatizare a fostei Electrica Oltenia.
De atunci, cehii s-au implicat in numeroase proiecte de producere a energiei electrice printre care se numara reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, o centrala pe gaze la Galati si proiectul eolian din Dobrogea.