Decaderea unuia dintre cele mai mari branduri din constructii: businessul Arcom scade sub 10 mil. € si ajunge la 77 de angajati

Autor: Catalin Lupoaie 21.12.2009

Arcom, una dintre cele mai importante companii de constructii inainte de '90, a inregistrat anul acesta un regres puternic al afacerilor, pana la sub 10 mil. euro, nivel de patru ori mai redus fata de anul trecut.



Compania a fost preluata in 2008 de catre omul de afaceri George Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, si de atunci Arcom nu a mai castigat contracte mari pe piata constructiilor, iar numarul de angajati s-a redus de peste sase ori, pana la 77 de oameni.
"Compania va construi doar proiecte pentru George Becali si vom avea un nou inceput din 2010. Anul acesta am facut curatenie si am redus numarul de angajati la minimum, mai mult de atat nu putem sa reducem daca vrem sa avem de unde sa crestem", a declarat pentru ZF unul dintre membrii Consiliului de Administratie al Arcom, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Compania nu a castigat anul acesta niciun contract pe piata locala si a trait doar de pe urma celor semnate in anii precedenti. "Am luat tarziu decizia reducerii numarului de angajati, pentru ca am tot sperat sa prindem un contract important. Am participat la licitatii anul acesta, insa cand am vazut ca pana in august nu am prins niciun proiect am inceput sa reducem masiv numarul de angajati si am pastrat doar managementul si inginerii", afirma sursa citata.

Vand actiunile de la Lafarge Arcom Gips
Conducerea Arcom intentioneaza sa vanda participatia de 10% pe care o detine la producatorul de gips-carton Lafarge Arcom Gips, precum si alte actiuni de la firme in care compania este actionar minoritar.
Potrivit unor informatii din piata, Arcom a primit o oferta de 1,7 mil. euro de la Lafarge pentru 10% din Lafarge Arcom Gips, echivalentul a 56 de euro/actiune.
Reprezentantii companiei Lafarge nu au dorit sa faca niciun comentariu legat de aceasta tranzactie.
"Am comandat un audit pentru a vedea cat valoreaza actiunile de la Lafarge Arcom Gips, pentru ca am primit o oferta pe care o consideram prea mica. Lafarge are dreptul de preemptiune pentru achizitionarea participatiei, insa luam in calcul negocierea si cu alti producatori sau fonduri de investitii daca nu ajungem la un acord", sustine reprezentantul Arcom.
Lafarge a investit pana in prezent peste 20 de milioane de euro in fabrica de gips-carton detinuta prin compania Lafarge Arcom Gips in Bucuresti, prin care a reusit sa-si majoreze participatia la 90%, pentru ca Arcom nu a participat la investitii.
In plus, actuala conducere a companiei vrea sa renunte sau sa reconfigureze o parte din activele pe care le detine, pentru a reduce cheltuielile.
"Avem foarte multe active si vrem sa vedem cum pot fi utilizate in urmatorii ani. Una dintre optiuni ar fi mutarea din actualul sediu, pe care putem sa-l vindem ca bloc de apartamente si sa ne mutam intr-un sediu mai restrans. Mai avem o hala care producea confectii metalice cu o suprafata 6.000 de metri patrati in zona Ghencea, pe care o putem reconfigura pentru ca a scazut cererea", afirma oficialii Arcom.

Negocieri pentru proiecte in Dubai si Irak
Pentru ca nu a mai castigat contracte pe piata locala, Arcom vrea sa se reorienteze catre pietele externe, cum ar fi in Emiratele Arabe Unite sau Irak, unde compania inca mai este cunoscuta pentru lucrarile pe care le derula inainte de '90, cand era bratul extern al pietei constructiilor romanesti.
"Am avut mai multe discutii cu investitori din Dubai si Irak si incercam sa castigam un contract acolo anul viitor. Inca nu am semnat nimic in strainatate, dar suntem in negocieri. In Romania nu se mai tine cont de traditia companiei, pentru ca la multe din licitatii castiga companii abia infiintate, fara experienta, la preturi de dumping", afirma oficialii Arcom.
Compania a fost recent la un pas de insolventa, avand datorii de peste
3 milioane de euro catre Readymix Romania, L&L Prof Construct prin administrator judiciar BNP Consult SPRL, Romproed, Conizol, Marmur Art, Vartaco Comimpex sau Baduc Bucuresti, insa conducerea Arcom afirma ca acum nu mai este niciun risc.
"Am platit toate datoriile pe care le aveam si am scapat de insolventa".
Compania Arcom SA este cea mai mare din grupul Arcom, din care mai fac parte 10 firme - Arcom Gealan, Sut Arcom, Arcomnico, Arcotex, Lafarge Arcom Gips, Arcom Mecon Galati, Industrial Production Arcom, Cimex Tulcea si BATM Arcom.

Ce a construit Arcom
Printre cele mai importante proiecte derulate de Arcom in ultimii ani se numara Central Park, centrul comercial Dragonul Rosu, proiecte dezvoltate de grupul Niro, fabrica de medicamente LaborMed din Bucuresti sau lucrari de mediu finantate prin SAPARD sau SAMTID. Arcom mai avea la inceputul anului in derulare un proiect de circa 10 mil. euro pentru alimentarea cu apa a unor localitati din Valea Prahovei precum si lucrari de realizare a unor statii de epurare in nordul Moldovei.