Englezii ii aduc lui Copos 1,8 mil. euro in sezonul de iarna

Autor: Mirabela Tiron 21.12.2009

Omul de afaceri George Copos, care detine mai multe hoteluri pe piata romaneasca prin grupul Ana Holding, ar putea incasa in acest sezon de schi in jur de 1,8 milioane de euro din sejururile oferite turistilor englezi in cele trei unitati din Poiana Brasov, potrivit estimarilor ZF.
"Sambata am primit primul grup de turisti englezi, format din aproape 200 de persoane, care au inceput deja cursurile la scoala de schi. In fiecare saptamana vom avea un grup de englezi, pana in luna martie", a declarat un instructor al scolii de schi al Ana Hotels.
Anul trecut, George Copos a primit in hotelurile Bradul, Sportul si Poiana din Poiana Brasov 16 serii de turisti britanici, adica aproape 3.000 de straini si circa 3.500 de turisti romani, potrivit aprecierilor anterioare ale omului de afaceri.
Cele trei unitati hoteliere de la munte, care cumuleaza 163 de camere clasificate la trei si patru stele si care sunt deschise tot timpul anului au rulat afaceri de 3,4 milioane de euro in 2008.
Pentru turistii englezi se vand pachete de sapte zile, cu cazare, zbor Londra-Bucuresti si acces la scoala de schi, la pretul de 925 de euro. Daca eliminam pretul biletului de avion, rezulta un pret mediu de circa 600 de euro pe care il plateste un turist englez pentru cazare si cursuri de schi, ceea ce inseamna incasari de 1,8 milioane de euro pentru Copos, adica mai mult de jumatate din cifra de afaceri a complexului de la munte.

Niciun roman la scoala de schi
In sezonul acesta de iarna s-au anuntat mai multi turisti straini, care vor participa si la cursuri de schi, dupa cum apreciaza instructorul de schi. In ceea ce priveste romanii care vin sa ia lectii de schi acestia se mai lasa asteptati. "Nu avem deocamdata niciun roman care ia lectii de schi. Asteptam grupuri mai mici de 8-10 romani", a mentionat el.
Un abonament de sase zile la scoala de schi a grupului Ana Hotels costa 440 lei pentru un adult roman si 230 de lei pentru un copil. "Daca turistul solicita doar o ora de curs atunci va plati 60 de lei. Inchirierea echipamentului de schi costa 50 de lei pe zi", a mai spus reprezentantul scolii de schi a Ana Hotels. In aceasta perioada, doar partia Bradul este deschisa in Poiana Brasov, potrivit sursei citate. Aceasta partie este singura care are o instalatie de zapada artificiala, operata de Ana Teleferic, compania de instalatie teleferica detinuta de Copos. Anul trecut au fost transportati pe cablu 1,2 milioane de schiori, cifra de afaceri a companiei Ana Teleferic ridicandu-se la 2,3 milioane de euro.

160.000 de euro vin doar din Revelion
Reprezentantii hotelului nu au dorit sa mentioneze care este gradul de ocupare la care opereaza in prezent cele trei hoteluri, insa au precizat ca de Revelion (978 de euro pachetul cu cinci nopti de sejur si masa festiva) se lucreaza la 100% grad de ocupare, iar de Craciun mai sunt 10 camere libere. Astfel, incasarile de Revelion se vor ridica la circa 160.000 de euro, potrivit calculelor ZF.
In prezent, pretul unei camere single din complexul detinut de Copos este de 69 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus, in timp ce pretul pentru o camera dubla este de 79 de euro, potrivit serviciului de relatii cu clientii.
Copos va investi 7-8 milioane de euro in modernizarea hotelurilor Poiana si Sportul, hotelul Bradul fiind deja refacut.