Editura Nemira, cu datorii cat cifra de afaceri, a cerut intrarea in insolventa

Autor: Mirabela Tiron 21.12.2009

Editura Nemira, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,7 mil. euro si datorii de 1,8 mil. euro, a cerut intrarea in insolventa in vederea reorganizarii judiciare, potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
"Este o decizie fireasca, de reorganizare. Prabusirea pietei de carte din acest an ne-a facut sa ne confruntam cu probleme financiare. Foarte multi clienti de-ai nostri au intrat in insolventa si avem intarzieri enorme la plata", a declarat Angelica Nicolau, directorul executiv al societatii, citata de Mediafax.
Piata de carte, evaluata la 70-80 de milioane de euro in 2008, a fost in cadere libera anul acesta. Vanzarile au scazut cu peste 40% fata de anul anterior, iar numarul de exem­plare s-a redus cu acelasi procent, potrivit datelor furnizate de cei mai mari jucatori din piata. Mai mult, de la inceputul anului au fost inchise mai multe magazine in care se distribuiau cartile publicate de edituri.
Ieri era stabilit primul termen de judecata pentru dosarul de intrare in insolventa al editurii Nemira, insa reprezentantii companiei au spus ca acest termen a fost amanat pana pe 6 ianuarie, pentru completarea dosarului, potrivit Mediafax. Potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor, in editura Nemira, controlata de Ana Maria Nicolau, fiica lui Valentin Nicolau, fost director al postului de tele­viziune TVR in perioada 2002-2005, lu­crau 60 de angajati anul trecut.
Editura Nemira a fost infiintata in 1991, initial fiind asociata cu literatura science-fic­tion, dupa lansarea colectia Nautilus, potrivit datelor de pe site-ul editurii. Compania s-a dezvoltat intre anii 1994-1995 prin publicarea de lucrari de filozofie si eseistica ale autorilor romani. Ulterior, s-a axat pe cartile educative din domeniul economiei, politicii si stiintelor sociale, dar si pe lucrarile de informatica. Din 1998-1999 editura a inceput sa fie prezenta si pe internet, fiind concepute primele carti electronice si primele produse multimedia, potrivit datelor de pe site-ul editurii. Una dintre problemele cu care se confrunta editurile si care au dus la scaderea ve­ni­turilor anul acesta este majorarea costurilor din cauza cresterii pretului pe serviciile de traducere, tiparire, redactare, percepute in euro de parteneri.
Pe o piata cu un consum de carte ce plaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul tarilor din Uniunea Europeana - in timp ce la bere suntem in topul primelor zece tari din lume, marii jucatori spera sa se mentina pe linia de plutire.


Doi retaileri de carte au iesit de pe piata romaneasca
Nu doar editurile sunt afectate, ci si retailerii de carte. Astfel, retailerul ungar Alexandra, care a intrat anul trecut printr-o unitate in Buzau si care anunta 50 de librarii in tara, a iesit definitiv de pe piata romaneasca la inceputul anului. De asemenea, lantul Libri, care avea o librarie intr-un centru comercial din Cluj-Napoca, a capitulat. Singura unitate pe care o opera a fost preluata de lantul Diverta, care a inchis anul acesta 11 magazine din tara.