Lupta lui Teszari: sa ia bani pentru RCS fara sa vanda

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 21.12.2009

Operatorul vrea sa imprumute inca 140 mil. euro, pe langa datoriile existente de 566 mil. euro



Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom din Europa Centrala si de Est, va discuta astazi intr-o sedinta extraordinara cu actionarii lansarea unei emisiuni de obligatiuni de 200 mil. dolari (140 mil. euro) - operatiune de care ar putea depinde independenta singurei mari companii de comunicatii controlate de un roman.
Discutia cu ceilalti actionari si succesul emisiunii de obligatiuni este hotaratoare avand in vedere contextul in care are loc acest demers. RCS&RDS are deja datorii de 566 mil. euro, dupa ce compania a luat un credit record de 500 mil. dolari de la ING si Citi dupa ce a ratat listarea la Londra in 2007. Anul trecut RCS a avut venituri de 387 mil. euro si a inregistrat pierderi nete de 22,9 mil. euro.
In plus, achizitia Zapp de catre grupul Cosmote in acest an creste presiunea pe RCS avand in vedere ca acum marile multinationale telecom (Orange, Vodafone, UPC, OTE/Deutsche Telekom) obtin impreuna aproximativ 80% din sumele cheltuite intr-un an de romani pe serviciile de comunicatii. Daca luam in calcul si veniturile incasate de operatori mai mici controlati de fonduri de investitii straine, atunci cota de piata a RCS din punctul de vedere al veniturilor obtinute este si mai mica. De ce e atat de acuta nevoia de finantare a RCS? Pe langa situatia mentionata anterior, competitorii lui Teszari nu au stat pe loc, iar vestile sunt proaste pentru omul de afaceri oradean. UPC s-a restructurat, castiga mii de clienti cu servicii HD si estimeaza ca isi va mari profitul cu 10%. Romtelecom nu numai ca isi permite sa investeasca zeci de milioane de euro pentru a lua cea mai mare parte a clientilor noi de satelit si internet, dar a inceput sa concureze RCS cu o firma separata, care ofera servicii prin cablu la tarife reduse. In plus, Romtelecom isi pregateste si ofensiva pe televiziunea prin internet. In ceea ce priveste serviciile de comunicatii mobile, RCS are de recuperat la capitolul acoperire, iar acest lucru necesita bani si inca rapid, pentru ca anul viitor arbitrul telecom va verifica daca operatorii isi respecta obligatiile asumate in licente. RCS a castigat in 2006 licentele 3G promitand ca va acoperi o suprafata foarte mare din teritoriul Romaniei. Cosmote, care a licitat atunci pentru o suprafata mai mica de acoperire 3G, a pierdut competitia si a fost fortat sa cumpere Zapp pentru licenta 3G.
Pe langa acest tablou, o declaratie facuta anul trecut de Alexandru Oprea arata ca RCS&RDS si-a facut planurile sa reziste pana la finele acestui an cu banii pe care ii obtinuse deja de la banci. "Modalitatea de a obtine noi surse de finantare este cea mai grea intrebare in acest moment. Ne-am calibrat planurile astfel incat sa facem fata in 2008 si 2009 cu resursele financiare existente", spunea Oprea. De la acea declaratie, din noiembrie 2008, singurul imprumut luat de RCS&RDS a fost unul de 14 milioane de dolari, pentru care operatorul si-a pus gaj la ING sediul central.
In intalnirea de astazi actionarii trebuie sa numeasca bancile de investitii care vor intermedia operatiunea. "Obligatiunile vor avea o durata care nu va depasi 10 ani si Consiliul de Administratie este autorizat sa agreeze posibilitatea unei facilitati de rambursare anticipata in tot sau in parte de catre societate. Emisiunea de obligatiuni se va oferi spre subscriere catre investitori internationali, inclusiv - dar fara a se limita la - catre cumparatori institutionali calificati", se arata in anuntul publicat de RCS in Monitorul Oficial.
Obligatiunile vor putea fi tranzactionate inclusiv pe pietele internationale de capital.
RCS a convocat astazi si o adunare ordinara cu actionarii pe a carei ordine de zi figureaza si alegerea unui nou membru al Consiliului de Administratie. De asemenea, actionarii vor discuta situatia financiara a RCS&RDS dupa primele trei trimestre din 2009.